Slik slipper du å skrike til barna for å bli hørt!

Det kan til tider være urovekkende vanskelig å få gjennom de enkleste beskjeder til barn. Men det finnes triks som hjelper deg på veien. Hvor smart det er å ta dem i bruk er en annen sak.

Av og til kan en føle seg maktesløs som forelder. En vil kanskje at barna skal rydde av bordet, legge frem klær til neste dag eller ganske enkelt ta inn over seg at du bare ønsker bruk av helt normal innestemme.

Det er ikke alltid lett å få gjennom budskapet mens barna hopper i sofaen og generelt sett ter seg som Duracellkaniner på nyopplada litheumbatteri.

Men en trenger likevel ikke la topplokket koke over og ta frem tordenrøsten for å trenge gjennom i kaoset. Det finnes løsninger som nærmest ved magi medfører barnas totale oppmerksomhet rettet mot deg. Og jeg kan nær garantere at du egentlig kjenner dem altfor altfor godt.

1. Lat som om du tar en telefonsamtale
Har du noen gang opplevd å få ta en telefonsamtale i fred med barn i nærheten? Nei nettopp. Så om du ønsker at barna som hopper i sofaen egentlig skal rydde av bordet skal du ganske enkelt spille av ringelyden på mobilen. Da kommer de garantert løpende, like nysgjerrig på hvem som ringer som det din egen mor var da du fikk telefonsamtaler da du var 14. Da har du deres fulle oppmerksomhet uten å måtte bruke kjeft.

Om du utfører det hele elegant kan du late som om det er bestefar i andre enden som spør om barna har ryddet av bordet. Kanskje det til og med fungerer?

2. Gå på do
Japp, såre enkelt. Ikke si et ord, men ta deg en tur inn på badet og lås døra. Om du faktisk har et ærend der inne eller ikke har ingenting å si. Det vil neppe gå mange sekundene før du hører krafsingen av små barnehender utenfor som gjerne vil inn.

Når de så først står der og mener de har sin fulle rett til å trenge seg på kan du med rolig og behersket stemme fremføre ditt budskap.

3. Ta frem jobbmaskinen
Alle foreldre vet at hjemmekontor med små barn er en utopi. Om du ikke har en skikkelig strategi skal du være ekstremt heldig om du får sitte med maskinen i fred. Av en eller annen grunn har et Word-dokument og gørrkjedelige e-poster en magisk tiltrekningskraft på barn. Og som oftest holder det å spankulere nonchalant forbi med jobbmaskinen under armen før barna slipper alt de har og kommer farende med full oppmerksomhet rettet mot deg.

4. Slapp av
Det er kanskje ikke det du føler du kan prioritere mens huset står på hodet, middagsrestene fortsatt er altfor tilstedeværende bordet og du egentlig har x antall matpakker som må smøres. Men om du ønsker litt bistand fra barna er det et genialt grep. For i det du kaster deg på sofaen (helst en annen enn akkurat den de hopper på) kan du garantere at de dukker opp som små rumpnisser og spør «Varför gör han på detta viset?

Da har du et ørlite øyeblikk med barnas fulle oppmerksomhet hvor de kan motta noen enkle meldinger uten at du behøver å heve røsten. Men her må du være kjapp, for det tar få sekunder før de vil teste spretten i nettopp den sofaen du ligger på.

5. Rasle med en godtepose
Dette er et desperat grep, men særs effektivt. Mens barna tilsynelatende har såpass dårlig hørsel at de ikke klarer å høre dine rop, så kan de merkelig nok høre den minste rasling av en godtepose. Om du også lufter en sjokoladebit i friluft kan de ofte lukte den på mils avstand. Men her holder det lenge om du finner en gammel papirpose som for lengst er tom. Barna vil uansett dukke opp på et millisekund. Og all deres oppmerksomhet vil garantert være rettet mot deg.

Om de faktisk tar til seg meldingene du fremfører, og utfører de enkle oppgavene du ber om er en helt annen sak. Men du kan jo vurdere å servere en belønning i form av en sjokoladebit om oppdraget til slutt viser seg å være vel utført. Til deg selv selvsagt. Det har du garantert fortjent.

Lykke til!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *