4 «morsomme» ting barn bør spares for

Det er mye merkelige ting voksne skal ha barn til å gjøre under slagordet «Dette er noe du garantert kommer til å storkose deg med!» Selv kommer jeg stadig på morsomme aktiviteter for aktiviteter som Thelma, Ellie og Frans kanskje ikke jubler like mye over som jeg hadde håpet på. F.eks. leken «Nå skal vi ut og leke i stede for å se på iPad!» Merkelig hvordan akkurat den setningen ikke akkurat skaper feststemning.

Men jeg må jo innrømme at det fins en del aktiviteter jeg ble utsatt for som barn og som skulle være gøy, men som jo slettes ikke var det.

Jeg husker ikke hva, men her skjedde det et eller annet veldig morsomt. Var det den dagen storebror forsøkte å lukke glidelåssmekken på buksa uten truse? Det var hvertfall gøy. Ikke for han riktignok.

Denne listen er 100% subjektiv og det er mulig du har andre oppfatninger her. Men da er det ikke meg det er noe galt med.

Grille pinnebrød
Dette var en opplevelse som jeg aldri forstod poenget med, men som vi til stadighet gjentok på ulike klasseturer. Først ble vi dratt et stykke inn i skogen før hver og en av oss fikk utdelt en pinne og en klump med deig.

Hva som var i denne deigen aner jeg fortsatt ikke, men jeg syntes å huske at før hver og en av disse dagene så hadde vi jobbet med trolldeig. Dette er forøvrig en annen aktivitet som nok er ment for å glede små barnehjerter, men som slett ikke når opp til formålet.

«Pinnebrød på turen igjen. Å som jeg gleder meg, det er jo så festlig! Om du er 50 og heter Olga!»

Uansett satte vi denne ukjente massen på pinnen vi fikk og satte den over bålet. Resultatet ble et svartsvidd et eller annet som nok mest hørte hjemme på den postmoderne avdelingen hos Høstutstillingen. Spiselig var det hvertfall ikke. Det var beinhardt og smakte av kull, salt og skuffa barnetårer.

Multekrem
Hvem kom på denne ideen? «Du, vi tar noe som er dritgodt, blander det med disse sure bærene med en sterk bismak av mugg. som er fulle av små steiner og serverer det til barna. De er jo så dumme at de spiser alt!»

Dette minner meg mest om en venn av meg som måtte ta tran sammen med sjokolademelken sin.

«Hva f… Puttet du et surt bær fullt av steiner i den gode søte kremen? Det skal jeg aldri tilgi deg!»

Jeg har forsåvidt aldri forstått greia med multer. De var en stor del av barndommen min siden mamma og pappa ble rabiate om de luktet at det var multeland i nærheten. Og det gjorde de. Jeg husker fortsatt flere bilferier som ble forlenget med utallige kilometre på grunn av avstikkere inn i skogen for å få med seg dette oppskrytte bæret hjem.

Om noen vil ha, så har sikkert mamma og pappa et godt lager i fryseren sin. Jeg spiste dem i hvert fall ikke.

Dette kommer forøvrig på linje med rabarbra med sukker. Dette er garantert voksenpåfunn for å lure barna til å få i seg «noe sunt». Og jeg lot meg lure. Utallige ganger.

Konfirmasjonsfest
Dette må også være en voksenoppfinnelse. Hvilken 14-15-åring tenker «Åh! En fest til ære for meg! Uten noen av mine venner, men hvor vi samler hele slekta, også grandtante Olga og filleonkel Johan som jeg knapt kjenner. Ja det høres dritkult ut! Også serverer vi snitter og cabaret! Yolo!»

Ikke bare det, men en må også høre Tante Guri fortelle pinlige historier fra de få gangene hun møtte deg før du fikk noe eget minne. Og filleonkel Johan, som egentlig hadde håpet å slippe å ta turen, har dyppet seg såpass langt ned i 80-talls punsjen at han slever allerede før forretten er servert.

Eneste fordelen med konfirmasjon for konfirmanten selv er de store mengdene med penger de for inn. Det er reinspikka oppskrift på å skape små grådige kapitalister som tilber Ayn Rand og Margareth Tacher som de nye gudene.

Her skulle du vel gjerne sett bilde av en klein Superpapsen i altfor stor konfirmasjonsdress. Men på tross av min unge alder så innså jeg lureriet og ba pent om å slippe hele konfirmasjonen. Så her har du i stede bilde av en fjortis som ler hele veien. Men kanskje ikke til banken.

Om de hadde visst at dette beløpet omtrent er halvparten av det mammaen og pappaen har tatt av arven for å bruke på «feiringen» ville neppe noen tenåring frivillig utsette seg for dette.

Spille instrument
Alle barn ser for seg at verden vil bli fantastisk om de bare får spille et instrument. Verden hadde blitt et mye bedre sted om mange barn hadde sluppet. Bare tenk på 17. mai. Selv trodde jeg også sterkt på denne utopien da jeg var liten.

Lenge var da også mitt høyeste ønske å spille trommer. Korps var det ikke snakk om i min familie, men gleden min var vel så stor da mamma og pappa meldte meg på den lokale musikkskolen.

Gleden var ikke like stor da det viste seg at de hadde meldt meg på kurs i tverrfløyte.

Jeg beklager herved på det mest oppriktige til alle mine tidligere klassekamerater som ble utsatt for dette på hver eneste sommeravslutning.

De hadde vel såpass vett at de tenkte at det ville være mer overkommelig å høre meg øve på dette i stede for trommer. Der tok de feil. Det er utrolig hvor surt en tverrfløyte kan låte når den trakteres av en 10-åring uten gehør.

Og jeg beklager ovenfor alle tidligere klassekamerater som ble utsatt for dette på hver bidige avslutning. Jeg skal innrømme at det fins de barn som faktisk kan noter og ikke er totalt tonedøve som det jeg var. Men jeg har til gode å se noen av disse som ser lykkelige ut.

Hvilke forventninger til lykkelige stunder hadde du som liten som ble totalt knust i møte med livets harde realiteter?

Følg Superpapsen på Facebook, Instagram og Snapchat.

8 kommentarer

 1. Pinnebrød er jo fantastisk godt! Det gjelds bare å være litt tolmodig, å nei, jeg er ikke blitt 50 enda

  1. Hm… La meg gjette, liker du trollkrem også?

 2. Kristine

  Heyhey! Musikk er fantastisk! Om du får spille i korps og det instrumentet du ønsker vel og merke 😉 har ikke barn selv enda, men ønsker sterkt at mine fremtidige knøtt skal få oppleve samholdet, gleden og musikken korps gir! Multekrem derimot…. 😉

  1. Smaken er som baken, og den er heldigvis delt Kristine 😛 Men multekrem, der er vi enige. Kanskje vi også kan forenes om at trollkrem trolig er satans verk?

 3. Natalie

  Jeg ble heldigvis ikke utsatt for noe musikalsk press annet enn den obligatoriske blokkfløyten (som jeg var så «uheldig» å miste i ett kjør – fordi jeg ikke var tonedøv), men jeg hadde en eldre søster som åpenbart led av Mozartkompleks. Lille Petter edderkopp utført på fiolin av en fullstendig tonedøv tiåring var ikke vakkert. Det ble ikke noe bedre da hun gikk i gang med orgel og deretter trekkbasun …

  1. Ah!!! Endelig en som forstår meg! Jeg vokste også opp med felespillende søster. En kan vel si at traumene sitter i ennå… Hun fikk seg utdannelse etterhvert så det er bedre å høre på nå. Men fele har nok aldri vært mitt favorittinstrument å lytte til.

 4. 1 bilde av deg: Frans
  2. Bilde av deg: Elly
  3. Bilde av deg: Telma
  Alle 3 lingner veldig på deg, selv faktene. Ingen tvil om at du er faren! Ps. Gleder med multer kommer med alderen. Jeg bikker snart 35 (tror jeg fortsatt er 23) og nå kjenner jeg allerede draget mot multer.. det kommer, det kommer!

 5. Som gammel speider kan jeg også trekke frem klassikeren forkullet potet «bakt» i glørne på bålet

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *