Hvor mye går en løs tann for i dag?

Det er mye en skal være oppmerksom på når en får barn. Som f.eks. valutakursen tannfeen har satt for løse tenner. Hva er egentlig en tann verdt i dag?

Den gang da jeg var ung var det en gjengs oppfatning, i hvert fall i min omgangskrets, at en løs tann var verdt 10 kroner. Dette var på 80-tallet. Mens tieren enda var tjukk og god og hadde et lite søkk i midten. Med tanke på at en enkelt Bugg kostet 50 øre så skal jeg innrømme at det var god valuta for pengene, men likevel ikke såpass at en kom på idéen å forsøke å skaffe seg ekstra lommepenger ved å løsne på tenner som allerede satt som støpt.

En hel tier var sånt som dette verdt i min barndoms verden. Hva går de for i dag?

Det har skjedd mye siden 80-tallet. Internettbobla har sprukket, for å så gjennoppstå i både søkemotorer, sosiale medier og et ukjent antall startups. Boligmarkedet har gått til himmels og rentenivået er så lavt at folk ler når de går til banken for å låne penger. Det har til og med kommet digital valuta som ligger utenfor bankenes rekkevidde.

Midt oppi dette økonomiske virrvarret har vi altså bestemt oss for å få barn. Og selv om aksjemarkedet kan føles umulig å forutse, så er en ting sikkert: Barn vil, som på 80-tallet, fortsatt miste tenner og kreve sin godtgjørelse! Så da er spørsmålet, hvor mye gir egentlig tannfeen i bytte mot en tann i dag?

Den første tanna ble mistet mens mormor og morfar var tilstede. De tok derfor alt ansvar for å påse at tannfeen fant frem til korrekt nattbord. Til min forferdelse hadde de lagt igjen hele 25 kroner for den vesle tanna. Vi snakker en prisøkning på 150 prosent fra da jeg var ung!

Problemet er jo at tenner ikke akkurat går ned i pris med årene. Tvert imot. Heldigvis har jeg derimot klart å holde inflasjonen nede så langt, og i samråd med mammaen har vi holdt oss til utgangspunktet for de påfølgende to tennene som har valgt å hoppe ut. Det skal sies at jeg sist var en smule søvnig da jobben skulle gjøres og mørkesynet mitt var ikke akkurat optimalt. Men det ble i det minste bevist at tannfeen jobber internasjonalt.

Greit å ha en eventyrlig tannfe å skylde på når en tar feil i mørket. Men penger er penger, så den gikk uansett i sparebøssa.

Men har vi priset moroa for høyt? Hva skjer når gevinsten skal diskuteres med klassekamerater? Vil vi få rykte på oss som foreldrene som skjemmer bort barna og kaster penger etter dem? Eller kanskje omvendt. At vi er såpass gniene at vi ikke lar ungene få ordentlig betalt for løse tenner engang?

Spørsmålet mitt er rett og slett: Hvor mye går en tann for hjemme hos deg, og hvor på skalaen ligger normalbeløpet for en tann nå om dagen?

9 kommentarer

 1. Mine barn er for små ennå men barna til naboen har erklært at de sluttet med vann i glasset sammen med tanna. (Vann hadde i hvertfall jeg som barn oppi glasset.) Har man vann i glasset blir det visstnok vanskelig for feen å putte sedler oppi (noe de foretrekker fremfor mynter.) I nabofamilien begynner det altså på 50, hvis tannfeen følger logikken…

 2. Christine

  Vi også prøvde oss når vi var små på å la være å ha vann i glasset

  Vi har gitt alt fra 15-30kr til 7åringen vår:)

 3. Husker når jeg begynte å miste tenner så la vi tennene våre i eggeglass med vann. Dagen etter var det 10-15kr i vannglasset, MEN det var nesten alltid kun enkroninger for at det skulle være mer gøy for oss å telle hvor mye penger vi fikk. Har valgt å føre den «tradisjonen» videre til min sønn på snart 7 år 🙂

 4. Anne-Marte

  20kr. Forsøker finne en pen, ren og ny mynt. Tenker det rekker

  Forklarte poden da han mistet første tannen at han måtte spare. Dette var på en måte et depositum. Hvis ikke får han ikke tennene tilbake når han blir gammel og trenger gebiss

 5. Hører rykter om 100kr for jeksler, men her er det alså 20kr som gjelder for alle mistede tenner, selv de som er svelget eller dratt ut av lærern.

 6. Jeg tenkte å legge meg på 20 kr tanna, men når tann nr 2 ble mistet så var visst tannfeen tom for mynt . Så da ble det en 50 lapp da

 7. Jeg gir 50kr

 8. Thea Maria

  Lillesøstra mi får mellom 15 og 25 kr. I klassen hennar (ho begynne i 2.kl no) går da øve kor mange kroner du får, ikkje heile summen. Så 15 kr i ein kroningar er det ho ønskar seg aller mest

 9. Riktig nok 15 år siden, men da fikk jeg mellom 15-30, siste tanna som falt ut fikk jeg 50 for. Tenker det rekker ganske likt i dag også!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *