Denne aktiviteten bør alle foreldre teste i permisjonen!

Denne helgen drar vi på sommerferie! Og det er synd å si det, men det er nesten litt trist. For det betyr at jeg og Frans hadde vår aller siste dag på vår favorittaktivitet i pappapermen.

For de som lurer skal jeg avsløre det med det samme. Jeg snakker om åpen barnehage. Jeg har med vilje unnlatt å nevne denne aktiviteten på bloggen noe særlig tidligere. Det har rett og slett vært av ren egoisme for å unngå at det skulle bli altfor fulle hus. Men sannheten er at vi har vært på besøk i åpen barnehage ukentlig i løpet av permisjonen.

I uker hvor jeg har vært ekstra sliten, været har vært utilgivelig eller Frans har vært ekstra kravstor har vi vel nærmest misbrukt tilbudet og vært innom nesten daglig. Og dette er en aktivitet jeg sterkt anbefaler alle i foreldrepermisjon å teste ut. For dette tilbudet er genialt. Og særs enkelt å delta på.

Opplegget med åpen barnehage er rimelig enkelt. Det er rett og slett et lokale hvor foreldre kan komme og tilbringe tid sammen med barna sine. Her finner en både leker, spiseplass og en eller et par ansatte som stiller opp med sangstund og gjerne en kaffekopp. Det høres veldig enkelt ut, og det er det også. Men for barn og foreldre i permisjon er det rett og slett genialt.

«Se pappa! Her fins det andre barn! Og noen voksne du endelig kan prate med!»

Det er nemlig ikke bare du og barnet som tar turen. Her treffer du også andre voksne en kan slå av en prat med (eller sitte helt stille og nikke gjensidig til hverandres tegn på utslitthet), barna får teste sine første ustø sosiale skritt i interaksjon med fremmede barn, og det hele koster som oftest ingenting eller noen få kroner.

Det å kunne ha oppegående fornuftige samtaler med andre voksne skal ikke undervurderes. Og at barna får sin første smak på utvikling av sosiale ferdigheter er jo også et veldig pluss. Ikke minst er dette en aktivitet hvor både foreldre og barn får boltret seg litt. Barna med lek, foreldrene med heftige diskusjoner om barnehagesøknader, et særs populært tema.

For oss har dette utvilsomt reddet mang en permisjonsdag hvor kreativiteten har ligget litt lavt. Og både jeg og Frans har faktisk blitt kjent med et par helt nye mennesker som vi har støtt på jevnlig, både i åpen barnehage og utenfor.

Åpen barnehage kommer i mange utgaver og former. Her i Oslo er de som oftest bydelsavhengige, du må bo i bydelen for å ta i bruk tilbudet, og har kun åpent enkelte dager i uka. Men i denne permisjonen var vi så heldige at vi oppdaget Kanvas åpen barnehage på Disen gård. Her har de lagt seg litt ekstra i selen for å ivareta fornuften til foreldre i permisjon som har sårt behov for litt voksentid.

De har for det første åpent for hele Oslo, fire dager i uka, mandag til torsdag, fra klokken 9 til 13:45. De ligger landlig til, med flotte erverdige lokaler (selv om trekken kan gjøre det småkjølig om vinteren) og med en super hage på solfylte dager. De har salg av varmmat hver onsdag for både store og små, og har alltid kaffekannene klare for søvnige foreldre.

Men best av alt er nok de ansatte som hver dag stiller opp med energi, vennlighet og en sangstund som en vanskelig kan finne maken til hverken i Oslo eller omegn. Jeg skal innrømme at Frans nok allerede frykter pappaens stemme og kjapt forsøker gjeme seg i det sangstunden starter, men det er sjeldent jeg har sett så mange leende og storøyde barn samlet på ett sted som på de sangstundene.

Ikke minst arrangeres det jevnlig tilsetninger som karneval, sommerfest, påskefrokost og mye annen moro som er med på å skape ekstra liv i permisjonshverdagen.

Er det karneval så er det karneval. Det var først ved ankomst jeg innså at det kun var barna som hadde kledd seg ut…

Jeg og Frans kan bare bøye oss i støvet og si tusen takk for at vi fikk lov å være med på moroa. Det har utvilsomt løftet vår permisjon til nye høyder!

I åpen barnehage er en velkommen som en er. Selv om en ikke til enhver tid ser helt oppegående ut. Det gjelder heldigvis også foreldre…

Men på torsdag var det sommeravslutning, og siden Frans starter i ordentlig barnehage i august, hvor han slipper å måtte oppleve pappas stemme, så er dessverre vårt siste besøk i permisjonen forbi. Men vi håper virkelig at både dette og tilbudet om andre åpne barnehager opprettholdes langt inn i fremtiden. For dette er utvilsomt viktig for mange barn og foreldre for å unngå at de går på veggen av hverandres selskap i permisjonen.

«Øy Alice! Jeg fikk bestått! Klarte du også nåløyet eller?»

Karakter: Soleklart 6/6. Om du ikke tar turen til åpen barnehage, nesten samme hvilken, i permisjonen, så går du glipp av en særs viktig aktivitet.

Følg Superpapsen på Facebook, Instagram og Snapchat.

2 kommentarer

  1. Christine

    Åpen barnehage er gull! Og selv om Frans begynner i bhg til høsten, så kan det være fint å benytte seg av åpen bhg på planleggingsdager. Tror nemlig ikke de åpne barnehagene alltid følger skoleruten når det kommer til planleggingsdager. Varierer gjerne fra sted til sted. Men absolutt verdt å sjekke opp i.

  2. Disen gård er fantastisk! Fant ut av tilbudet med nummer 2 i 2016/2017 selv og vi hang der fast 1-2 ggr i uken. Helt nydelig. Savner den tiden der:-)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *