La mammaen feste 17. mai!

Det er vår, sola har tittet frem og sommeren har overmannet oss. Det betyr at mange nybakte mødre vurderer å ta turen ut for først gang siden fødselen. Enten det er på utdrikkningslag eller en samling i godt lag på en uteservering med et glass vin som gjerne blir til fler. Eller kanskje det allerede skjer i morgen på 17. mai?! Og det bør de absolutt unne seg!

En skal ikke undervurdere hvor viktig det er for mammaen å ta seg et ørlite avbrekk fra mammarollen innimellom. Selv om barna kanskje ikke alltid innser dette.

«Hæ? Skal mamma ha et liv utenom meg?» Babyer er ikke alltid like fornøyde med tanken på at mammaen skal ut og pappaen skal ta ansvaret alene hjemme.

Dette stiller krav til den nybakte pappaen som kanskje for aller første gang må ta ansvaret helt alene hjemme på kvelds og nattestid.

Jeg har selv vært der, og jeg vet at det er skremmende. Men her er mine fem beste tips så mammaen får svingt seg, og pappaen blir den store helten hjemme!

1. Ikke klag når mammaen ringer!
Selv om mye kan virke usikkert for den uerfarne pappaen som står igjen alene med den lyserosa klumpen så er én ting sikkert. Mammaen har ikke glemt dere. Hun vil garantert ringe og sende SMS-er for å forsikre seg om at alt går bra med sitt avkom. Å tro at hun har tillit til pappaen i en slik situasjon, er hakket mer virkelighetsfjernt enn å tro at det faktisk eksisterer en mann med rød drakt og skjegg som gir bort gratis ting på julaften.

Da er det ekstremt viktig at pappaen ikke klager når mammaen tar kontakt. Meget sannsynlig vil du stå fortvilet med både møkkete bleier, vannbad som fosskoker på komfyren for å varme opp melken du har glemt bort og en unge som ikke akkurat er fornøyd med at mammaen har tatt turen ut. Men pust dypt inn, ikke avslør alt dette for mammaen, men slå fast med din roligste stemme at alt går strålende.

Korrekt svar til høyre, totalt galt til venstre. Selv om det kanskje er nærmest sannheten.

Det verste som kan skje er om mammaen avslutter festen og kommer løpende hjem for å redde situasjonen. I så fall har du tapt, mammen får bevist at hun er uunnværlig for barnet, og du vil garantert få høre det hver gang du ymter om du selv muligens kan gå på fest.

Ikke minst får mammaen langt mer glede av turen ut om hun kan lene seg tilbake og ikke bekymre seg på dine vegne.

2. Ikke ta telefonen når kaoset er som verst
På et eller annet tidspunkt i løpet av kvelden, og gjerne flere, vil du som pappa føle deg totalt mislykket. Det er ikke bare lett å få en liten unge til å ta melk fra flaske eller å sovne søtt når en ikke har pupp å by på. Da kan det hende både far og barn gråter en skvett. Om mammaen ringer akkurat da er det ekstremt viktig at du ikke tar telefonen!

Det er ingen grunn til å la mammaen ta del i gråteanfallene når hun selv er ute og nyter livet. La telefonen ligge og fokuser heller på oppgaven foran deg. Plutselig vil du oppdage at den faktisk er løst og at barnet enten tar flaske eller sover tungt. Da kan du kontakte mammaen selv og unnskylde deg med at du var midt i et bleieskift da hun ringte tidligere. Og slapp av, ting vil med all sannsynlighet roe seg, samme hvor umulig situasjonen vil føles der og da.

3. Ikke gi opp, de spiser til slutt!
En av de største utfordringene for en pappa som har aleneansvar for et lite barn er selve matingen. Det er gjerne her en kan føle seg mest unyttig når det eneste barnet egentlig vil ha er en myk og varm pupp.

Du blir ikke akkurat populær når du kommer drassende med en plastikkflaske med silikontupp.

«Tror du at jeg bare enkelt bytter ut myk pupp med silikontut? Da tror du feil!»

Men slapp av, selv om det kanskje kan virke som om ungen din har gått til sultestreik med mammaens fravær, så gir de fleste unger etter til slutt og innser at flaska og pappas favn ikke er så verst likevel.

Det verste som kan skje er om du kaster inn håndkleet, trygler mammaen om å komme hjem og hun forlater festen tidlig for å komme til unnsetning med brystene parate. Akkurat det kan kanskje høres fristende ut, men de vil ikke være til din glede når hun kommer inn gjennom døra til en tåteflaskespisende baby og en mann som sier «Nå går det bra, gå tilbake til festen igjen du.»

For å si det slik, mammaer som forlater en god fest uten grunn gir sjelden stjerne i boka.

4. Bruk hårføneren til det den er skapt for
Trodde du kanskje hårføneren ble funnet opp for å tørke vått hår? I så fall våger jeg å tippe du tar feil. Her må det ha vært en desperat pappa inne i bildet som forsøkte å finne løsninger for å få ungen sin til å sovne.

Det viser seg nemlig at pappas byssing og dyp bassrøst ikke akkurat har samme beroligende effekt som mammaens myke bryst. Akkurat det bør kanskje ikke overraske oss menn.

Men om du finner frem hårføneren, setter den på så vil du kunne se et under skje foran øynene dine. Den susende hårfønerlyden har nemlig en magisk effekt for små barn som nekter å finne søvnen.

Slike syn er helt normale for mødre som kommer hjem fra byturer.

Merk at dette krever at du har skiftet bleie og matet barnet først.

5. Ingen grunn til bekymring, mammaen kommer hjem!
Og det kanskje før du aner! Mange pappaer kan jo frykte at mammaen skal ta festen helt ut når hun endelig er ute. Kanskje hun ikke dukker opp før etter nachspiel, litt sent på formiddagen dagen etter?

Ta det helt med ro. Mammaen vil garantert være såpass forvirret over alle de gledesfylte meldingene hun får fra pappaen at dette må hun hjem for å se med sine egne øyne. Følelsen av å ikke være uunnværlig kan utvilsomt være en vekker for mang en mamma.

Samme hvor mye du gir beskjed til mammaen om å holde ut litt til og nyte festen når hun først er ute, så vil hun nok tre inn gjennom inngangsdøra tidligere enn du kanskje håpet. Men så er det jo et fristende syn å få se med egne øyne at mannen klarer utfordringen!

Men inntil det skjer er det viktig at du utnytter de få stundene med alenetid mens ungen sover søtt. Når har du ellers mulighet til å dra frem spillkonsollen som har ligget og støvet ned siden fødselen? Eller hva med endelig å få sett ferdig den serien du begynte på for 5 måneder siden? Ingenting er som å spille TV-spill med et lite barn på brystet som sover tungt.

Når barnet endelig sover er det ingen grunn til å ikke dyrke alenetiden når du først har sjansen!

Med disse fem tipsene vil du garanter skape stjerner i øynene hos mammaen. Ikke bare får hun sett at pappaen faktisk kan, men hun får også en etterlengtet mulighet til å gjøre noe helt annet enn å passe barn.

Mammaer som får svingt seg uten å måtte bekymre seg for hva som foregår hjemme blir langt hyggeligere å ha med å gjøre. Det er gull vert for å holde galskapen småbarnsforeldre kan føle noenlunde på avstand. Ikke minst blir det langt enklere å få et rungende «Ja!» som svar når du selv spør om du kan gå ut og svinge deg med gode venner.

Bare ha i mente at innsatsen ikke er over selv om mammaen er hjemme. Pappaen må selvfølgelig ta morgenvakten dagen derpå, så mammaen får sovet ordentlig ut. Da skal du se du virkelig får heltestatus! Kanskje til og med din utkårede vil sterkt vurdere å få enda flere barn med nettopp deg?

Lykke til pappa!

Følg Superpapsen på Facebook, Instagram og Snapchat.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *