Jeg og Frans har testet noe helt nytt for pappapermen!

Det er en pågående diskusjon i min familie. Hvorvidt jeg er redd for båter eller bare ganske enkelt misliker å dra på båttur om sommeren. Sannheten er uansett at jeg kan svært lite om hverken babord eller baug, ei heller hvordan en slår en båtmansknopp eller senker en motor ned i sjøen.

Hva passer vel da bedre enn at ekspertene på området tilbyr en helt ny aktivitet for pappapermen?

«Unnskyld! Kan noen fortelle meg litt om han karen her med den snåle hatten?»

Ok, dette tilbudet er ikke kun for pappaer, men også for mammaer, men Norsk Maritimt Museum på Bygdøy har for aller første gang arrangert babyomvisning i sine utstillinger. Da var ikke jeg og Frans sene om å møte opp. Her snakker vi tross alt en urpremiere på en aktivitet, og slikt vil vi ikke gå glipp av!

Vi var ikke alene om dette. Sammen med tre mødre med barn tok vi steget inn i utstillingen sammen med en av museets kuratorer, som var svært spent på hvordan dette eksperimentet ville gå. Og vi kan vel slå fast at det gikk svært godt.

Ok jeg vet egentlig ikke om dette var lov. Men Frans spurte ikke, ingen klaget, så da lot jeg det passere som «innafor».

Det skal sies at det ikke bare er enkelt å skulle gi en innføring i norsk sjøfart gjennom 1000 år for foreldre med ivrige barn. Men omviseren viste stor forståelse både for barnas noe ivrige hyling, plukking på småsten som var lagt ut som dekorative elementer og gulping.

Jeg kan legge til at det var Frans som stod for det meste av dette. De andre barna hadde mer forståelse for at det tross alt var et museum de var innom.

«Dette må være verdens beste museum pappa! De har stilt ut småstein!»

Men til tross for Frans ivrige forsøk på distraksjoner lærte jeg både at vikingene var ivrige handelsreisende med valrosstenner i lasten, at nordmenn har en mindre heldig historie med slavehandel, og jeg lærte om hvordan kapteinenes koner levde ombord i skipene.

Bare tenk tanken at de ofte var ute flere år i strekk, ingen andre kvinner ombord og kun noen enkle bøker til hjelp om en fødsel skulle skje til havs.

Jeg lærte samtidig at amerikabåten gikk helt frem til 60-tallet, og tok cirka 10 dager mellom Oslo og New York. Det er med slike reisetider en må beregne turen som en del av ferien. Og det var den visstnok også.

Vi fikk også en egen innføring i norske sjømenns skjebne under 1. verdenskrig hvor de stod i konstant fare for å bli torpedert da de ofte hadde last som skulle hjelpe den allierte krigsinnsatsen.

«Englisch in Sicht! Feuer den Torpedo!»

Heldigvis er utstillingen av en type som medførte at små barn faktisk kan krabbe litt rundt. En må selvfølgelig være årvåken så ikke hele utstillingen går med i moroa. Men til forskjell fra en kunstutstilling med malerier for millioner av kroner på veggene, så var det her ikke fare for å bli evig gjeldsslave etter et besøk med baby.

Ikke minst har museet i øverste etasje, eller «øverste dekk» som de selvfølgelig kaller det selv, en egen lekekrok med både skip og kosedyr.

Selv vil jeg påstå at opplevelsen både var lærerik og nyttig. Jeg lærte lite praktisk om sjøfart, som for eksempel hvordan en legger en båt til land. Men for min egen del syns jeg nok det historiske aspektet er langt mer spennende.

Frans ville nok likt enda mer frihet underveis, men til gjengjeld fikk han seg en bolle på caféen «Hjemme hos svigers» som ligger like i nærheten av museet. Så han må kunne sies å være rimelig fornøyd totalt sett.

Det er en egen kunstform å kunne spise bolle med et såpass andektig ansiktsuttrykk som dette.

Oppsumering:
Norsk Maritimt Museum kom seg helskinnet gjennom urpremieren for babyomvisninger. Av natur er slike omvisninger nok hakket mer interessant for foreldre enn for barn. Men heldigvis ligger museet idyllisk til, så her kan både store og små nyte livet når sola skinner. Og som museum er det veldig langt fra det mest barnefiendtlige vi har vært innom.

Så om du vil lære mer om norsk sjøhistorie og ønsker en unnskyldning for å dra til Bygdøy, så er det vel verdt turen i permisjonen.

Karakter: 4/6

Museet planlegger å arrangere babyomvisninger hver siste onsdag i måneden. Det vil være ulik omviser hver gang som vil ta for seg ulike deler av utstillingen. Sjekk museets nettside for mer informasjon.

«Pappa, seriøst. Vi var på Norsk Maritimt museum. Da er det meningen at en skal gulpe litt. Har du aldri hørt om å bli sjøsjuk?»

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *