5 overraskelser pappa kan få på fødestua!

Det er få menn som gleder seg veldig til å tre inn på fødestua for aller første gang. Det er samtidig trolig få fedre som direkte gruer seg.

Faktum er at mens vordende mødre forbereder seg nitidig, leser alt de kommer over av informasjon, ser repriser av serien «Jordmødre» på NRK og har lange samtaler med venninner, så er det de færreste fedre som har noe særlig forhold til hva som egentlig skal skje når de ankommer føden.

Ikke mange menn setter seg inn i hva som egentlig skjer når noe fantastisk som dette kommer til verden.

Ikke fordi de er uinteresserte, men trolig mest fordi det hele virker en smule fjernt til en faktisk står der. Men når det skjer er det hakket for sent å sette seg ned å lese seg opp på hva som egentlig skjer under en fødsel. Da har en mer enn nok med å forholde seg til at den en elsker mest i hele verden med ett har det sykt vondt, og det faktum at det egentlig er din feil at hun i det hele tatt ligger der.

Men det er lurt også for en pappa å sette seg litt inn i hva som foregår under en fødsel, både for å kunne forstå hva som egentlig skjer, og bistå den vordende mammaen best mulig.

For å hjelpe pappaen litt på vei har jeg listet opp 5 (muligens overraskende) ting pappa kan vente seg på fødestua.

1. Du har ikke tid til å lete etter parkering
Å frakte en fødende kvinne til sykehuset er ofte pappaens jobb. Da kan det være greit å vite hvor du kan parkere bilen.

Da Frans ble født parkerte jeg selv på parkeringshuset, 500 meter bortenfor inngangen til fødestua. Jeg betalte nøysomt parkeringsbilletten mens kona ventet med stadig større smerter, og dro henne nærmest tilslutt bort mens riene ble stadig tettere. Det var da jeg oppdaget at de har mulighet for gratis midlertidig parkering like utenfor inngangen for sånne som oss. Mammaen så ikke humoren i dette på lik linje med meg.

Om mulig ta en taxi, så slipper du tenke på dette i det hele tatt. Buss kan derimot ikke anbefales, ei heller planen om å gå.

2. Du vil være 5. hjulet på vogna!
I det du trer inn på fødestua vil nok mange tenke at pappaens rolle er over. Derfra tar proffene over. Og hvis du ikke er på vakt så skjer nettopp det. Ved fødselen til mitt første barn møtte vi jordmor i døra, og det første hun sa var «Oi, nå er nok du sliten, sett deg ned her og hvil deg litt!» mens hun henviste meg til en vel slitt lenestol hvor det tydeligvis hadde sittet meng en nervøs far før meg. Vi snakker helproff jordmor som kunne jobben sin, og det var tydelig at det viktigste var å få unna dødvekten på laget, altså meg.

Jeg tok, noe ulydig, ikke plass i lenestolen, men stilte meg ved hodegjerdet ved siden av mammaens venstre side. Utenfor jordmors arbeidssone, bortenfor alle viktige maskiner men likevel tett på mammaen, etter min erfaring pappaens beste sted på en fødestue. For jo, i praksis er det ikke mye du kan bidra med, men du er likevel tilstede for mammaen.

3. Du vil servere saft. Masse saft.
Det er ikke mye en pappa kan bidra med under selve fødselen. Litt oppmuntrende tilrop er lov, men brølende heiarop og flagg er det ikke rom for. Men du vil få oppgaven med å servere saft. Ved vår første fødsel tok jeg oppgaven jeg ble tildelt med stor glød. Mammaen fikk valget mellom både rød og gul saft, med og uten sugerør.

Merkelig nok tok det noen år før mammaen orket smaken av saft igjen.

4. Det er din oppgave å si ifra!
Jordmødre (og jordfedre) og leger kan jobben sin. I det du er ankommet sykehuset er du så å si reddet nesten uansett hva som skjer under fødselen. Men det er likevel din oppgave som pappa og ektemann (eller samboer eller medmor) å si ifra om du merker at noe er galt. Ingen andre i rommet kjenner mammaen fra før av, og det er kanskje kun du som vil fange opp tegnene på at noe er galt. Eller om noe burde gjøres annerledes.

Din viktigste jobb er å støtte mammaen i en situasjon hvor hun kanskje ikke klarer helt å formulere ting selv. Da er det viktig at du hever røsten og sier ifra. Enten det er noe de profesjonelle ikke legger merke til, eller det er noe du mener de gjør feil ovenfor mammaen. Jordmødre og leger har trolig vært gjennom langt verre enn en spak mann som plutselig hever røsten, og husk at det uansett er mammaen du skal hjem med til slutt.

5. Alle fødsler er unike!
En god kollega ga meg kanskje det beste tipset noensinne før en fødsel: Du aner ikke hva som venter deg. En fødsel kan være kort, eller ulidelig lang. Den kan være smertefull eller tilsynelatende enkel. En planlagt vaginal fødsel kan ende som hastekeisersnitt og et planlagt keisersnitt kan bli utsatt. Og hvordan den vordende mammaen blir følelsesmessig under en fødsel er umulig å si. Så ikke tenk alt for mye på hva alle andre har opplevd.

Men det kommer særs godt med å vite hvilke stadier en fødsel skal gjennom, og hva som egentlig skjer der på innsiden, så du kan henge med i svingene mens det står på. Det vil roe ned både deg og mammaen.

Så ta deg tid til å sjekke ut et forum eller to, og se gjerne et par episoder av «Jordmødrene» med mammaen.

Kanskje innsatsen ikke er like enorm som mammaens, men pappa har lov til å være stolt over resultatet uansett!

Lykke til!

Følg Superpapsen på Facebook, Instagram og Snapchat.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *