Gir pappaperm virkelig melkespreng?

Her forleden skrøt jeg ganske uhemmet av å ha kapret både forsiden og en dobbeltside i Dagens Næringsliv for å fremme pappapermens gleder. Om noen finansfedre lot seg overbevise er usikkert, men jeg har i det minste gjort en helhjertet innsats for å få dem til å se lyset.

Selv har jeg kun mottatt særs hyggelige tilbakemeldinger på opptredenen, men ikke overraskende er det ikke alle steder den har blitt mottatt med stående ovasjoner og jubelrop.

Da Dagens Næringsliv valgte å dele saken på sin Facebook-side ble den ikke like godt mottatt. Og det var ikke mennene, altså pappaene, som reagerte sterkest på forskningen som ble lagt frem i saken. Nemlig at pappaer ønsker fedrekvoten velkommen for i det hele tatt å få noen permisjon. Det var damene som reiste aller mest bust.

Det fins menn som lar seg provosere av dette, men det er som oftest damene som skriker mest.

Hver gang det er snakk om pappaperm kommer som regel de samme argumentene på banen. Som at det passer ikke for alle, det bør være totalt valgfrihet, det er mødrene som har født barnet og må ha tid til å komme seg.

Jeg kan gjerne diskutere alle disse men kan kort oppsummere mine argumenter med at ordningen i Norge er rimelig fleksibel. Og hvis en pappa ikke makter å ta ut fattige 10 uker i løpet av barnets 3 første leveår da er det prioriteringene hans og ikke selve ordningen en må se på. Og jeg vil alltids minne om at pappaperm er en rett, ikke en plikt, så det er alles fulle rett å takke nei om en ønsker det. Jeg er sikker på at det fins et knippe supre pappaer der ute som aldri hadde en dag permisjon.

Men i kommentarfeltet hos DN er det ett argument som gjentas flere ganger, og det er ett jeg får høre til stadighet: At pappaer ikke kan amme. Dermed er det umulig at barn kan ha godt av å ha pappaen hjemme så lenge de også trenger pupp. Det påstås således at pappaperm går direkte på tvers av anbefalinger om å amme barn hele dets første leveår.

Her kunne jeg vist til både ordninger med ammefri og det faktum at så langt har svært få barn tatt skade av å være uten puppen sammenhengende i 9 timer, den tiden det tar mammaen her i huset å gjennomføre en normal arbeidsdag fra hun går ut av døra til hun er hjemme igjen, Tvert imot tror jeg i mange tilfeller det kan være sunt for barna å utvide horisonten litt. Men det fins et langt bedre middel enn logikk for å imøtekomme dette argumentet. Nemlig statistikk. For hvor mange norske mødre lider egentlig av melkespreng som en følge av pappapermen? Og kanskje enda viktigere: Hvor mange barn lider i en pågående hungersnød etter mammaens fylte bryst?

Og svaret er ikke langt unna, for Helsedirektoratet liker heldigvis å undersøke ting og få fakta på bordet. Og de gjennomførte i 2013 en landsomfattende undersøkelse om spedbarns kosthold. Deriblant amming. Der fremkommer følgende tall og fakta:

 • Ved 4 måneder ammes 81% av norske barn.
 • Ved 9 måneders alder ammes fortsatt 55% samtidig som de får annen kost.
 • Kun 35% ammes samtidig som de får annen kost ved fylte 12 måneder.

Om disse tallene er positive skal ikke jeg uttale meg om. Men å påstå at en fedrekvote går ut over mors amming bommer mildt sagt på blinken satt opp mot disse tallene.

De aller fleste fedre, basert på antall uker en tilsammen har til rådighet sett opp mot fedrekvoten, går ut i permisjon mens barnet er 8-10 måneder. Dette avhenger av om foreldrene har valgt 80 eller 100 prosent dekningsgrad, men stemmer godt med fedre jeg har møtt i mine permisjoner. Altså i en periode da nær halvparten av alle mødre har sluttet å amme helt.

Merkelig nok får også små barn etterhvert øynene opp for annet kosthold enn mammas pupp.

Og pappas permisjon på knappe 10 uker varer da vanligvis til barnet har rundet 1 år. Altså da kun et fåtall kvinner og deres barn lenger finner amming særlig givende.

Og nei, det holder ikke å påstå at det er pappapermen som gjør at damer slutter å amme. Om mor og barn faktisk ønsker å opprettholde rutinen så er det fullt mulig all den tid mammaen ikke er på jobb, noe som er ganske mange timer. De klarer det hvertfall ypperlig her i huset hvor Frans tydeligvis er minst like glad i pupp som pappaen.

Men det er nok slik at de som trekker frem ammekortet mot pappapermen at barn faktisk oppdager annen føde enn morsmelk etterhvert som de blir større. Samme hvem som er hjemme med dem. Så det argumentet kan, med statistikken i hånd, kanskje skrinlegges én gang for alle nå?

Det som kunne vært interessant å se var antallet mødre som faktisk ammer versus mødre som tar ammefri. Der tror jeg muligens en vil se en ubalanse i regnskapet hvor ammefri ligger tyngre på vektskåla enn et melkefylt bryst.

Men spør du meg så bør en, etter å ha funnet en skikkelig ordning på fedrekvoten med et antall uker som faktisk monner, slutte å utvide foreldrepermisjonen, men heller se på mulighetene for å åpne for 6 timers arbeidsdag for småbarnsforeldre.

Så mammaer, ta dere ammefri med god samvittighet, og vit at pappa og barn har det helt supert hjemme. Selv uten pupp!

Følg Superpapsen på FacebookInstagram og Snapchat.

16 kommentarer

 1. Bra innlegg! Jeg er helt enig i det meste du skriver men jeg tror fortsatt at pappaperm kan påvirke ammingen negativt. Min sønn er nå 11 mnd og jeg begynte i arbeid når han var 8 mnd. Jeg hadde ammefri i tillegg til fleksibel arbeidstid og mulighet til å jobbe litt hjemmefra. Jeg har hatt lyst å amme lenge om mini ønsket det samme og han har virkelig elsket puppen. Men gradvis siden jeg begynte i jobb så har hans interesse for puppen dalt og nå er den nesten ikke eksisterende Og da har vi virkelig lagt til rette for amming i pappapermen. Pappaen har storkost seg hjemme og uttalt at neste gang skal han ha lengre permisjon, noe jeg unner han. Jeg antar du sikkert snakker om regelen og ikke unntaket men dette traff meg så måtte kommentere. Det kan selvsagt være han hadde mistet interessen uansett, men jeg tror pappapermen hadde sin innvirkning.

 2. Så einig! God skreve
  Eg gikk tilbake i jobb når kidden var 9 mnd. Og han og pappaen koser seg max heime.
  At det går 8-9 timer utan amming har ikkje vore noko problem.
  Folk må velge det som passar best for dei, men i vår heim digger vi pappaperm.

 3. At 55% fremdeles ammer ved 9. mnd er jo et kjempeargument. Det betyr jo at 55% vil måtte endre på det ved å ha tvungen pappaperm. At du insinuerer at mødre benytter seg av ammefri uten å trenge det, er jo bare en ufin antagelse (uten kilder?) og helt irrelevant i diskusjonen.

 4. Min datter er 8,3 mnd nå.. og er en av de som ikke er spes interessert i fast føde. Tro meg, jeg har prøvd ALT. Og det hjelper ikke å pakke bort puppen, reise bort osv. Hun spiser knapt selv om. Og gråter av sult/frustrasjon til hun får istedenfor. Er ikke noe galt med henne , hun bruker bare ekstremt langt tid på å venne seg til fast føde. Jeg har heller ikke pumpevennlige pupper og hun vil ikke ta flaske. Så om pappa måtte være hjemme nå så da hadde vi hatt et skikkelig problem.. og ja, pappa ønsker å være hjemme

 5. Silje Stavrum Norevik

  Hei! Har forsøkt å komme i kontakt med deg angående invitasjon til et arrangement for permisjonsforeldre på Litteraturhuset i Bergen i april. Takknemlig hvis du svarer på mail eller FB-melding! Beste hilsen

 6. Min mellomste var fullammet til 14 mnd. Hadde jeg måtte gå tilbake i jobb etter ca 9mnd hadde hun sultet i hjel.

 7. Felicia

  Fulgt deg lenge, og er ikke av typen som kommenterer bloggere. Og skulle ikke være det nå heller. Og klarte å passere både snap og insta tidligere uten å kommentere saken din. Men ja.. jeg synes det er vagt å legge seg opp i hvordan man styrer denne ammingen basert på at 45% ikke ammer etter så og så lenge. Hva med de andre 55%? Hvorfor mener du på død og liv at det må detaljstyring til når det kommer til permisjon? Om du mener det er så flott med lang pappaperm hvorfor holder det ikke at dere velger dette selv? Hvorfor skal likestillingen gå så langt at man skal påtvinge familier hvordan de skal løse dette? Jeg orker ikke å begynne med argumentasjonen min en gang, latterlig dårlig argumentasjon fra min side? Haha.. uansett, sjeldent jeg blir irritert, men er så irritert på hele den saken din her at jeg ikke orker å lese bloggen mer. Eller snap. Hehe hilsen en mamma på 4 år, og som synes hele permisjondebatten er helt håpløst

 8. Jeg må jo først si at jeg er for pappaperm selv. Men påtvungen syns jeg blir helt feil. Er ikke alle som har mulighet til det pga forskjellige årsaker, i tillegg hvis pappa bare velger bort sin permisjon, som du sier er fult mulig. Hva skjer da? Jo den faller bort! Det vil si at permisjonen blir forkortet kanskje 12-14 uker fordi pappa ikke vil ha permisjon. Hvorfor er det så viktig med påtvungen pappaperm? Er det ikke bedre hvis hele permisjonen hadde vært valgfri. At foreldrene fordeler ukene akkurat så de vil selv?

 9. Supermamsen ;-)

  Hei! Jeg er til en viss grad enig i en del av argumentene dine og jeg er for all del ikke i mot 10 uker pappaperm. Det jeg er bekymret for, er at regjeringen skal bestemme at far skal ha mye mer av felleskvoten. Den syns jeg fortsatt bør være opp til hver enkelt familie å bestemme over. Noen barn ammes faktisk ganske mye ved 8-9 måneders alder (selv om du nevner at det «bare» er ca 55%). Ganske mange ammes også på natten enda. Dette med ammefri fungerer ikke alltid etter intensjonen. Ofte så passer det jo best for arbeidsgiver og arbeidstaker at man begynner en time senere og slutter en time før, men det er jo ikke nødvendigvis akkurat da barnet vil ha pupp. Ofte kan det kanskje være to måltider på helt andre tidspunkt som absolutt ikke passer inn i arbeidshverdagen. Kvinner i omsorgsyrker og serviceyrker kan sjelden stikke fra en halvtime i tide og utide når det passer for babyen. Personen som var vikar i permisjonstiden stepper jo ikke inn i ammepausene. Og hvordan det skal løses når mor jobber et godt stykke fra familiens bosted og man bare har én bil i hustanden er et godt spørsmål. Jeg tror at mange kvinner vil se seg nødt til å ta ulønnet permisjon hvis deres permisjonstid blir for kort. Da taper de både lønn og pensjon, og det er et steg tilbake i likestillingskampen.

  Vi har gjort helt forskjellig med permisjonene med våre barn ut fra hva som har vært BARNETS behov. Far her i huset hadde 16 ukers sammenhengende pappaperm med førstemann, men tok ut 10 uker med noe av det gradert med andremann. Dette var nøye tilpasset hva som var best for barna våre, og vi har ikke angret et sekund på noen av avgjørelsene. Vi tok også noe ulønnet permisjon med begge barna for å tilpasse barnets behov.

  Jeg har et spørsmål til deg om argumentet at småbarnsforeldre bør ha kortere arbeidshverdag. Hvorfor?

  Personlig er jeg enig med deg, og gjør alt jeg kan for å hente barna litt tidligere i barnehagen. Likevel viser forskning at det ikke har noe å si for barnets trivsel og utvikling at de er fulle dager (8timer) i barnehagen.

  Og la oss nå tenke at alle foreldre til barn under 2 år fikk 6-timers arbeidshverdag. Gjelder dette begge foreldre, eller bare den forelderen som skal hente barnet i barnehagen? Skal det innføres en maksgrense for hvor lenge barn under 2 år skal være i barnehagen? For ellers har vi jo ingen garanti for at foreldrene faktisk bruker den reduserte arbeidstiden sin på å hente barnet sitt tidligere?

  Veldig interessant forslag, men jeg lurer litt på hvordan det er tenkt å fungere i praksis og hvordan det skal håndheves.

  Det jeg syns at samfunnet burde jobbe med er holdningene til pappapermen. Jeg har hørt om veldig mange fedre som har bygd garasjer og gjort vedlikeholdsarbeid i sin pappapermisjon, fordi mor har utsatt ferien til tiden pappaen har permisjon. Eller at pappapermen blir brukt til lang familieferie. Jeg syns at pappaene bør ha aleneansvaret når de er hjemme i pappaperm. Det er slik de lærer å forstå barnets behov og kan gi barnet nye impulser. Det hjelper ikke når mor er like ved, og stepper inn hvis far er usikker. Min mann ringte meg for den minste lille ting i begynnelsen av pappapermen sin. Etter det hadde gått noen uker hørte jeg ingenting. Et sunnhetstegn på at en pappa mestrer sin rolle som en like god forsørger og oppdrager som det mammaen er. Jeg syns vi bør verne om forskjellene våre, og ikke tvinge kvinner og menn til å være så like som mulig. Equality is not always justice.

 10. Jeg syns nesten du er ufin. Du sier at mødre ikke bare tvinger seg til mest permisjon, men også misbruker retten til ammefri? Slik leser jeg det. Det er nokså arrogant. Jeg tyder det sånn at du og kona de ikke blir enige om fordelingen av permisjonen uten at staten bestemmer for dere. Med vennlig hilsen pappa i permisjon .

 11. Sandra I

  Utrulig godt å læse før ei mamma som snart skal i jobb og pappaen ska være heime i 15 uke! Mini blir da å være 8måna, men har vist utfalle lenge så hver gang vi fører inn et nytt måltid/fastføde så er det lagt inn slik at det blir enklere på dagtid for pappaen også har man ammefri om det skulle bli akutt. Dette er da en som er over gjennomsnittet glad i pupp, men har troen på at det vil fungere fint jeg

 12. Jeg er enig i mye av det du skriver, og jeg liker ordningen slik den er i dag den gir foreldrene mulighet til å velge mye av fordelingen selv- helt supert! Det nye forslaget derimot er jeg skeptisk til, da det utifra det jeg har lest gjør at man mister 20 uker av permisjonen om pappaen/medmor ikke tar de… I familier der det er er vanskelig for pappa/medmor å ta ut permisjon, mener jeg at man må få velge å gjøre det annerledes. Som f.eks. der det er bønder involvert. Har snakket med flere som ytrer at det da er vanskelig at den ene skal ta ut pappaperm.
  JA til at hver familie kan velge løsningen som passer best for sin familie om det så betyr at pappaen/medmor tar 10 eller 25 uker er for meg likegyldig!

 13. Kristin

  Men kanskje kun 35% ammer ved 12 mnd nettopp fordi pappapermen kommer i veien? Statistikken kan jo ikke hverken bevise eller motbevise dette… Jeg har forøvrig hatt en av hver unge. Yngste var av vil-bare-ha-pupp typen og ville sultet ved brødskuffen hvis jeg ikke tok største delen av permisjonen OG 80% lønn.

 14. Ja til at familiene kan bestemme hele kvoten selv! Med første var jeg tilbake i jobb da hun var 9 mdr, hun både spiste fast føde og tok flaske, så ingen problem.Neste var 7 mdr, hun tok aldri flaske, men spiste en del selv og med 50% permisjon en periode i tillegg til ammefri de dagene jeg var på jobb fikk vi det til. men tredje tok ikke flaske, ville ikke drikke vann selv, og spiste svært lite fast føde. Der måtte jeg bare ta ubetalt permisjon. Pappa kan ta ukene sine senere, men det er ikke da vi trenger de ukene.

 15. Elendig argument fra deg… skal love deg statistikken blir enda dårligere om mor må ut i jobb tidligere!

 16. Norge er ikke bygd på 8-16 jobber, så ordningene vi har bør heller ikke være det. Jobber rotasjon i havet (2uker på 4 uker av) og da er det ikke bare å ta ammefri får å mate ungen.
  Hva med de som jobber 1 mnd på 1 mnd av på båt. I industrien, helsevesenet osv. Er ikke bare å ta amme fri, og man har også lengre vakter en 8 timer.
  Her i huset er far aleine pappa når mor er på jobb, noe som betyr at de skaper et unikt bånd dem imellom. Om eg hadde tatt all permisjon, hadde eg ikke trengt å slutte å amme når ungene var 9 mnd.
  Så håper virkelig ikke de skal pålegge far 20 uker, for hva skal alle vi med reise jobb gjøre da?

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *