Slik får du verdens beste pappaperm!

Det er mange pappaer som overtar permisjonstiden sånn akkurat rundt denne tiden av året. Og etter min høyst personlige erfaring fødes de fleste barn sånn cirka rundt nå. I det minste ble mine det. Mange nybakte pappaer er kanskje en smule nervøse ved tanken på å skulle ha eneansvaret for sitt eget barn for aller første gang.

Slapp av, alle pappaer har vært der, og om du bruker tiden i pappaperm bra vil du få en opplevelse som vil kunne gi deg minner for livet! Og kanskje også barnet.

Overgangen fra å henge med myke fine mamma til en lett skjeggete pappa kan være ganske brutal for både barn og foreldre.

Her har du noen enkle tips å ta med deg på veien for en mest mulig vellykket pappaperm:

Ikke sitt hjemme!
Det verste du kan finne på i pappapermen er å bli sittende hjemme med ungen hele dagen. Det er slike tilstander som medfører sure barn, irriterte mødre og som ender opp med fedre som påstår pappapermen er det verste de har opplevd.

Ja, det kan virke forlokkende å henge i stua med «Huset på prærien» og «Dr. Phil» surrende i bakgrunnen. Men om du oppholder deg innendørs 14 uker i strekk med din helt personlige Idi Amin som eneste samtalepartner vil du få en elendig opplevelse. Så kom deg ut og opplev ting sammen med barnet ditt. Det er da det blir gøy!

Kom deg ut av huset. Det er da pappaperm blir gøy for både far og barn!

Ikke la mammaen styre showet
Halve poenget med pappapermen er at pappa og barn tidlig skal knytte kontakt. Da må det foregå på pappaens premisser. Så ikke ta hensyn til hva mammaen syns dere bør gjøre. At hun hadde det fantastisk med sin barselgruppe betyr ikke at du vil ha det like gøy i samme setting. Så finn på dine egne aktiviteter.

Om du liker babysang så gå gjerne på det. Babysvømming er alltid gøy. Åpen barnehage anbefales. Og det lokale treningssenteret kan nok fint legge til rette for at du kommer med baby på slep. Eller hva med å sjekke med den lokale pistolklubben om de vil arrangere babyvennlige sikkerhetskurs for lokale pappaer, og mødre, i perm?

Så lenge barnet får mat, får sove og får kjærlighet, så setter ikke de allverdens krav til hva dere finner på. Om pappa er glad så er som oftest de også fornøyde.

La mammaen konsentrere seg om jobb og studier, så kan du ta kontrollen hjemme!

Følg dagsrytmen
Selv om du forkaster mammaens innspill til at dere bør dra på babyyoga, bæreselebalett eller bakekurs for babyer (selv om alt dette selvfølgelig er stor stas også for fedre som våger) er det smart å ta til seg én ting. Nemlig oversikten over når ungen skal ha mat og når den skal sove.

Så lenge du klarer følge denne så vil du se at pappapermen blir langt morsommere for alle parter.

Hold deg til 1 aktivitet om dagen
Noen pappaer er vel ivrige og skal gjerne rekke babysvømming om morgenen, lunsjbesøk på jobben og ettermiddagsmatiné på babykino på samme dag. Jeg skal love deg at det kommer til å medføre at mammaen kommer hjem til en nær komatøs pappa, og en rimelig amper unge.

Heldigvis har du noen uker på deg så du trenger ikke rekke alt på en gang. Om du holder deg til 1 aktivitet om dagen, om det så er å ta en tur til nærmeste lekeplass, så vil du overleve også dette eventyret.

Du kan bli rimelig svett om du forsøker å gape over for mange aktiviteter om gangen.

Beregn god tid
Ting tar tid med babyer. Bleier skal skiftes, katastrofeområdet som kalles kjøkkenbordet skal ryddes, ytterklær skal tas på, og så av igjen når nok en bleie skal skiftes. Så beregn god tid, og ikke stress om du ikke kommer frem i tide.

Da må du kanskje finne på noe annet enn planlagt akkurat den dagen. Men i det du begynner å stresse er løpet kjørt.

Det er lov å slappe av
Pappapermen skal ikke være noe maraton for å rekke flest mulig aktiviteter. Så det er absolutt lov å ta en helt rolig dag innimellom. En dag hvor du nettopp befinner deg på gulvet i stua. Men jeg vil anbefale å bytte ut «Huset på prærien» og «Dr. Phil» med «Simpsons» eller noe annet hakket mer oppbyggelig.

Drikk øl!
Det skal ikke skyves under en stol at foreldrepermisjon kan være mer utmattende enn en heltidsjobb. Og en kan bli ganske småsprø av å forsøke å ha en oppegående konversasjon med en liten unge uten talegaver hele dagen. Selv om det er snakk om ens egne gener. Så det er viktig å komme seg litt ut og møte gode venner. Så når mammaen kommer hjem, ser at pappaen er faretruende nær å gå på veggen, er det viktig at hun av og til ytrer ordene «Hva om du går ut og tar noen øl med kompisene dine i kveld?»

På slutten av pappapermen vil du også utvilsomt være en superpapppa. Selv om det kun fins èn Superpapsen…

Men husk også kjære pappa, at dette går begge veier. Så jo mer du gir nå mens mammaen er i perm, jo mer kan du høste når du kommer dit selv!

Lykke til og kos deg!

Følg Superpapsen på FacebookInstagram og Snapchat.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *