Slapp av, kona di har ikke vært utro selv om «Broen» påstår det!

Sesong 3 av serien «Broen» går for tiden på NRK og byr på stor spenning. Dessverre er det muligens ikke bare på skjermen spenningen skjer.

Her må jeg nok slenge inn en liten spoileradvarsel for alle som ikke har sett serien, men samtidig er det ikke noe veldig avslørende for serien jeg skal plumpe ut med.

I serien figurerer nemlig et par hvor begge er blåøyde. Barnet deres har derimot brune øyne, noe som tidlig i serien legges frem som bevis på at mammaen må ha vært utro.

Siden ingen av foreldrene selv har brune øyne må det ha vært en annen mann inne i bildet.

Det hele topper seg da hovedpersonen Saga, som er et levende leksikon av nyttig og unyttig inforasjon, og kanskje ikke den med høyest utviklede sosiale antenner, avslører dette «faktumet» med begge foreldrene tilstede.

Jeg er jo av typen som rått sluker alle fakta Saga Norén kaster om seg. Heldigvis har jeg derfor også et eget levende leksikon i mitt eget hus. Vel og merke med hakket mer sosiale antenner enn karakteren i serien.

Mammaen kunne nemlig kjapt opplyse om at påstanden om at to blåøyde foreldre ikke kan få barn med brune øyne slett ikke er sant. De kan få barn med brune øyne, og barn med kun brunøyde foreldre kan få blå øyne.

Kort forklart består barns øyenfarger av flere nedarvede gener hvorav ikke alle er like åpenbare hos mammaen og pappaen.

Men jeg vil tro «Broen» har gjort mange fedre rundt om i Norge og resten av Skandinavia en smule mistenksomme. Det må unektelig ha vært et par som har sett serien, tenkt på sin egen øyenfarge, tenkt på mammaens øyenfarge, og så på hva de ser i sitt felles barn.

Men slapp av, en skal altså ikke tro alt en ser på film og serier. Og i hvert fall ikke dette. Her har nok skaperne av «Broen» tatt en spansk en og, selv om de visste det var feil, spilt på gammel overtro for å få frem et filmatisk lite grep.

Jeg tør jo ikke garantere at alle er det faktiske opphavet til sine barn. Men for å bevise det motsatte kreves det altså mer enn å stirre dem og mammaen dypt inn i øynene.

4 kommentarer

 1. Hei, dette stemmer faktisk ikke helt, så Saga har dessverre rett. :’) Foreldre med blå øyne kan ikke få barn med brune øyne, fordi brun er en dominant fargekode. Foreldre med brune øyne kan derimot få barn med blå øyne fordi blå er en recessiv fargekode og kan derfor ligge latent hos begge foreldrene med brune øyne 🙂 Dersom en person har blå øyne, vil begge begge fargekodene hos personen måtte være blå, mens den hos en person med brune øyne ikke må være det (fordi brun er dominant og vil være fargen som gir utslag). Altså kan en person med brune øyne ha fargekoden brun/blå. Dersom denne koden gjelder to foreldre, vil det være (om jeg ikke regner helt feil nå) 1/4 sjanse for et barn med blå øyne.
  Synes dette er litt spennende, så tenkte det kunne være morsomt å dele 🙂

  1. Hei Runa og takk for melding. Det er mange som tror dette og Broen er i verste fall med å understøtte dette. Men øyenfargen bestemmes ikke av ett enkelt genpar alene. Selv om en har blå øyne så kan barna få brune. Lommelegen forklarer dette langt bedre enn meg: https://www.lommelegen.no/gener-og-arv/legesvar/hvordan-kan-foreldre-med-bla-oyne-fa-barn-med-brune/69092239

   «Tidligere trodde man at arv av øyenfarge var bestemt av bare ett enkelt gen-par. Man trodde at brune øyne dominerte, og fantes de i genene fikk man alltid brune øyne hos barna. Hadde begge foreldrene blå øyne var genene likeverdige og barna kunne ikke få brune øyne. Det er dere nå et godt eksempel på at ikke stemmer. Man har i senere tid funnet ut at det er minst to gen-par på forskjellige steder i kromosomet som sammen «bestemmer» hva slags øyenfarge barnet vil få.»

   Jeg velger å stole på at legene kan jobben sin og at Saga er en fiktiv person med en story som velger å bygge litt på gammel overtro 😀

   1. Oi, hvis dette stemmer, så er det noen lærebøker som burde oppdateres! 🙂 Dette må jeg lese mer om, takk for svar uansett:)

 2. Leif vidar

  Hei. Til informasjon var det ikke Saga som kom med denne informasjonen først. Det var kona til han som var utro, som gjorde det.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *