5 sære ting småbarnsmødre gjør

Nybakte mødre er underlige vesener. Kvinner som tidligere var fullstendig oppegående, gjør plutselig de merkeligste ting. Og det kun på grunn av at det har kommet en liten rosa bylt inn i livet deres.

Mye kan selvsagt begrunnes med ammetåke og lange våkenetter, og det er nok mange menn der ute som tenker for seg selv; «Er jeg den eneste som reagerer på dette?»

Vaffor gör dom på detta viset? Både fedre og barn kan bli smått satt ut av mødres innfall.

Slapp av, du er ikke alene. Her er 5 sære ting småbarnsmødre gjør. Og ja, jeg må nok finne meg i å sove på sofaen noen uker fremover.

1. Omgang med pupp
Før kvinner får barn er puppen menns domene. De er som en fornøyelsespark, kanskje med aldersbegrensning, men, i hvert fall i mitt tilfelle, tilsynelatende uten krav til høyde. Nå barnet kommer blir derimot brystene like utilgjengelig som den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea. Da gjelder det å holde seg langt unna, i det minste om du vil beholde følelsen i henda noenlunde intakt.

«Sa noen pupp? Jeg er med!»

At ammende kvinner er beskyttende ovenfor barnas matfat er til en viss grad forståelig. Derimot er det merkelig å se at området som tidligere var kun ditt, nå stilles til alle andres skue så fort den nyankomne rosa klumpen åpner munnen og lufter et lite pip.

2. Bruk av bilsete
Få ting kan gjøre nybakte mødre så hissige som en diskusjon rundt bruk av bilsete. Selv om barnet skal fraktes den minste strekning i bil så er det ikke snakk om annet enn 5-punktssete, med springmekanisme, selvpustende trekk og fiberramme testet til det uendelige på små tyske dokker. Jeg tipper bilseteprodusentetene ler hele veien til banken. For det holder selvfølgelig ikke med ett sete. Du må ha nytt sete for hver gang ungen legger på seg et kilo eller to, og besteforeldre, onkler og grandtanter må selvfølgelig anskaffe likelydende om de noen gang drømmer om å ta med barnet på tur.

Vi har ikke bil en gang, men har likevel garasjen full av bilseter i alle mulige vektklasser! Å sette barnet inn i en bil uten bilsete, samme hvor kort turen skulle være, er for småbarnsmødre det samme som å skulle kaste dem ned i løvegropen i Kristiansand Dyrepark.

Jeg er jo egentlig enig. Selvfølgelig er en rimelig tosk om en setter et barn i bil uten tilstrekkelig sikring. Men jeg må få påpeke at i det samme vi stiger om bord i en buss, så oppheves alle retningslinjer fra Trygg Trafikk. Da kan barna nærmest stå på hodet i setet, akkurat som jeg selv gjorde på det glade 80-tallet.

I slike situasjoner gjelder det å sitte helt i ro og ikke påpeke det absurde i at vi nettopp diskuterte om vi absolutt måtte kjøpe nytt bilsete til bilen vi ikke har.

Dette på tross av at sjåførene på 20-bussen i Oslo innimellom kjører som om de ligger an til å vinne Indianapolis 500.

3. Babyer og smak på godteri
Enhver oppegående far ser frem til første gangen han kan servere sitt eget avkom en god dose lørdagsgodt. Men enhver oppegående far har også opplevd stålblikket som serveres om han foreslår for mammaen at babyen i det minste skal få ta tunga bortpå smågodtet før det fyller ett år.

En kan jo forstå at det å dytte i barna alt for mye sukker tidlig i livet ikke nødvendigvis er et sjakktrekk. Selv om de fleste menn vil være enige i at det er stor forskjell på en ørliten smakebit og det å gafle i seg. Men om småbarnsmødre er så veldig oppmerksomme på sukker, så er det jo grunn til å bemerke det noe irrasjonelle i å nekte barna en liten slikk fra smågodthylla, mens det er helt ok å tylle i dem en klemmepose fullsatt med fruktsukker så snart den er merket med «økologisk».

Så lenge det er merket «Økologisk» er visst det ene her innafor, mens det andre er totalt forbudt.

4. Korrekt bleiemontering
Som nybakt far vil du ofte oppleve mammaen som en hauk over skulderen i det meste du foretar deg. Hvordan du holder babyen, trillemetoder med vogna (ja, den kan snurres rundt, men ikke mens mammaen ser på) og hvilke sanger du velger å synge ved leggetid (høylytte supportersanger og gamle Jokke-slagere er visst ikke tingen). Men få ting er de så oppmerksomme på som når pappa skal sette på bleia for første gang.

Har du tatt den stramt nok på? Ligger den godt nok inntil rompa? Er den i det hele tatt rett vei? Og gjett om du får høre det om du har satt på bleia og den lekker!

Det krever ikke ingeniørutdannelse for å sette sammen disse delene rett, men om du gjør feil kan du være sikker på at du får høre det. Mammaen selv derimot…

Men om den lekker etter at mammaen har satt på bleia? Ja da kan du vedde på at det er produsentens feil, og at du snarest må bytte merke!

5. Påkledning av barna
Det er få ting jeg har fått høre mer om i løpet av mitt liv som pappa enn klagesangen ved påkledning av barna. En kan visst ikke blande horisontale striper på buksa, med vertikale på genseren. Og nåde meg om jeg tar ullgenser utenpå T-skjorta.

Mens barna er små er det desidert bruken av lue som står mest sentralt. Første gang jeg gikk ut i pappaperm fikk jeg streng beskjed om at lua måtte av så fort vi kom innomhus. Utendørs kunne den være på, men måtte av så snart gradestokken bikket 20 grader. Samme hvor kul ungen måtte se ut med ovennevnte plagg.

Dette gjelder derimot ikke om nevnte lue er av et velkjent merke som Dior, Marc Jacobs, FWSS, Chagal, Cavialier, Dolce Gabannana, Luis Vultor eller lignende. Da sikres luen med ekstra strikk og superlim inntil den enten går i oppløsning av seg selv, eller til en er sikker på at luen er sett av alle den skal og på vei ut av motebildet.

Jeg vet ikke om en kan skylde på ammetåka, men mammaen har enda ikke merket at noe er litt «off» med denne moteriktige lua.

Denne listen er langt fra uttømmende. Her er det mer å ta av enn det finnes hav i Mariannegropen. Men jeg har et håp om å komme levende gjennom dette også. Likevel håper jeg dette lille innblikket i småbarnsmødres forvirrede sinn kan være en lettelse for flere menn som innser at dette ikke bare gjelder deres egen kjære. Og slapp av, det går etter hvert over når barnet blir større. Det meste i hvert fall.

Selv skal jeg nå finne frem suspen jeg kjøpte da jeg var 12 år og skulle bli hockeystjerne, skrive testamentet og re opp i sofaen før mammaen leser dette blogginnlegget.

Følg Superpapsen på Facebook, Instagram og Snapchat.

1 kommentar

  1. Hahahah herlig! Er småbarnsmor selv og bekrefter disse påstandene dine

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *