5 tips for far på føden

Fødselen. Vi snakker om en helt magisk opplevelse som alle foreldre ser frem til med forventning og en dose skrekk. Jeg serverer pappaer 5 tips som forhåpentligvis kan gjøre opplevelsen best mulig!

Det er noe mer spesielt å se den personen en elsker mest i verden vri seg i smerterier samtidig som hun forsøker å sette et nytt liv til verden. Selv har jeg vært med på tre fødsler. Men jeg vil langt fra omtale meg som noen ekspert på området. Alle fedre har vært der, og alle fedre har utvilsomt en historie å fortelle. Og om du er en vordende far vil du utvilsomt få høre en historie eller to fra kolleger og venner om hva du kan forvente.

Men én ting er sikkert. Ingen fødsel er en annen lik. Så om en forteller om en 72 timers fødsel med store smerter, så vil utvilsomt en annen kontre med 10 minutters historien hvor han nesten gikk glipp av å se sitt eget barn bli født.

Så selv om jeg altså har vært med på alle 3 fødslene til mine egne barn, har jeg dessverre få fakta å gi til akkurat hvordan din fødselsopplevelse vil bli. Men kanskje vil disse 5 små tipsene likevel komme til nytte på veien.

1. Ta til deg den kunnskapen du kan få
Folk er forskjellige. Mens noen syns det er interessant å se hva som skal komme, vil andre aller helst vite minst mulig. Før Thelma ble født var mammaen mildt sagt opphengt i temaet og fikk meg til å bli med på både smertelindringskurs ved sykehuset og pappakveld på fødselsforberedende yoga.

Ikke minst så vi oss gjennom serien «Jordmødrene» på NRK, ikke akkurat til min store glede.

Dette er nok ting mange menn vil vegre seg for. Men jeg angret ikke da vi stod midt i fødselen. På sykehuset hadde jeg allerede fått praktisk informasjon til hvor vi i det hele tatt skulle gå inn når vi ankom. På fødselsforberedende yoga hadde jeg fått god informasjon om både rietelling, pusteteknikk og hva en «åpning» egentlig betyr. Og via «Jordmødre» hadde jeg et inntrykk av synet som ville møte meg når vi først var i gang. Tro meg, om du ikke har en anelse om hva som kommer vil du fort bli satt ut.

Når den verste jobben er gjort er det på tide å nyte – og ikke tenke alt for mye på at det er nå den virkelige jobben begynner.

Alt dette medførte at jeg, mer eller mindre, kunne være en oppegående støtte for mammaen når det gjaldt. Å forvente at en fødende kvinne skal sette deg inn i både veien til fødestua, belære deg om rietelling og gi deg noen beroligende ord på veien vil være for mye forlangt.

2. Ta ansvaret for din egen fødebag
«Fødebag» er et begrep de fleste gravide kvinner kjenner, men som de færreste menn egentlig har noe særlig kjennskap til. Her ligger alt pakket og klart som mammaen skal ha med seg på fødestua. Men hva har egentlig du tenkt til å ta med deg?

Jeg anbefaler sterkt at du ikke overlater ansvaret her til mammaen. For i så fall vil du stå igjen med lite annet enn skifteklær og kanskje et overmodent eple. Men en fødsel kan ta tid, så du vil kunne trenge en matpakke og kanskje en sjokolade eller to så blodsukkeret holder seg oppe. Det vil være flaut om du gikk glipp av ditt eget barns fødsel fordi du måtte ut og kjøpe en pølse i sykehuskiosken underveis.

Ikke minst trenger du et godt kamera som er ladet og klart når det hele er forbi og lykken skal foreviges. En deodorant kan være smart å ha i bakhånd så du er klar når din nye verdensborger skal hilse på pappa for første gang om han eller hun ikke skal bli møtt av en dunst med stressvette. Og kanskje en brus, eller gjerne to, så du har en til mammaen også underveis.

Men om du er så heldig og har et sykehus med badekar på fødestua trenger du likevel ikke ta med badebukse. Karet er neppe ment for deg. Og Pondus-bladet kan du legge igjen, for det blir neppe tid til lesing av det hverken underveis eller etterpå.

3. Vær aktiv
Det fins skrekkhistorier fra jordmødre om fedre som tar jobbsamtaler underveis i fødselen, eller sitter apatiske i stolen ved siden av og er mest interessert i å få det hele overstått. Ikke bli en av dem. Og ikke la deg utmanøvrere av jordmødre som kanskje ser på pappaer som et forstyrrende element.

Jeg har selv opplevd å bli tatt imot av jordmor på føden, for øvrig en veldig dyktig jordmor som var svært flink i faget sitt om enn tydeligvis noe usikker på mine evner, som møtte meg med «DU må være sliten nå, sett deg litt her og slapp av du». Hun forsøkte så å plassere meg i en slitt lenestol i et bortgjemt hjørne hvor det merkbart hadde sittet mang en nærvøs pappa før meg. Men husk at dette også er din fødsel. Så stell deg oppe ved hodegjerdet på senga. Da har mammaen blikkontakt med deg samtidig som du ikke står i veien for jordmor. Og gi den kjærligheten du kan til mammaen i situasjonen hun befinner seg i.

Men ikke la det ta overhånd. Utrop som «Kom igjen! Dette klarer du! Det er ikke stort større enn en ananas du skal presse ut!» blir ikke nødvendigvis godt mottatt av noen.

4. Lær deg å servere saft!
Det var ikke helt uten grunn at jordmor forsøkte å få meg av veien fortest mulig. For helt ærlig så er vi fedre som et femte hjul på vogna under fødselen. Jordmødre har sin oppgave i rommet, og leger og sykesøstre, som løper litt til og fra etter behov, vet også stort sett hva de skal gjøre. Og mammaen har utvilsomt også en sentral rolle i livets drama. Men hva med oss fedre?

Her finner nok alle sin løsning, men jeg innså raskt at mitt beste bidrag bestod i å være der for mammaen, nikke litt fårete når hun så på meg med smerte i blikket og servere store mengder saft. Jeg vil utrope meg til saftmesteren der jeg stod ved hodegjerdet og tilbød mammaen glass etter glass med både rød og gul saft. For å si det slik tok det lang tid etter begge fødslene før hun i det hele tatt orket å se på et glass med saft igjen.

Den vanskelige jobben er for din del i gang – og at det blir mindre søvn er det nærmest ingen tvil om.

5. Ta kontrollen når ting sklir ut
Selv om jeg beskriver pappaens, og dels meg selv, som en slags idiot på fødestua, så har vi en veldig viktig del i fødselen. Det viktigste er nok at vi i det hele tatt er tilstede så mammaen har en kjent og trygg person i rommet når det hele pågår. Vit at selv om du føler deg utilpass og malplassert, så er du kanskje den viktigste i rommet for mammaen der og da.

Men den virkelig aktive rollen trer inn når en merker at ting skjærer seg. Det å føde er utvilsomt en påkjenning, og det er kanskje ikke akkurat i det øyeblikket kvinnen er på sitt mest oppegående punkt i livet. Så det kan hende jordmoren som du syns er verdens hyggeligste går helt på tvers av mammaen akkurat der og da. Og det er nettopp du som kjenner mammaen best og kan se at dette eventuelt skjer. I så fall er det din oppgave å si ifra. Jordmødre er helproffe og vil enten kunne endre tilnærmingsmåte til mammaen, eller rett og slett be en kollega overta der og da.

Og enda viktigere, om du føler at ting virkelig går galt, at jordmor gjør noe veldig rart eller i verste fall at legen egentlig burde vært tilstede for lengst, er det du som far som må sette foten ned og kreve at ting skjer. Her skal det understrekes at jormødre er helproffe på faget sitt, og at legene er fantastisk dyktige her i landet, så disse situasjonene er heldigvis sjeldne. Men samtidig er det igjen du som kjenner mammaen best og som må tales hennes sak i en situasjon hvor hun neppe vil kunne gjøre allverdens rede for seg selv.

Bonustips: Nyt!
Jeg slenger på et lite bonustips på slutten. For dette over er neppe tingen som medfører at fedre gleder seg mer til fødselen enn tidligere. Men tro meg, det er en helt spesiell opplevelse å være med på fødselen av sitt eget barn. Og minnet alle bestrebelsene vil så å si forsvinne som dugg for solen når barnet endelig er ute.

Det er da det er på tide å nyte fruktene av innsatsen sammen med mammaen og fordype seg i de nyfødte øynene. Og ikke tenke alt for mye på at det er nå den virkelige jobben begynner.

Følg Superpapsen på Facebook, Instagram og Snapchat.

1 kommentar

  1. Cecilie Wian

    Fine råd. (Bruker min autoritet som 3barnsmor til å godkjenne den).. Saft er viktig. En annen ting far/partner kan aller aller best: Vær imponert og skryt av mor som føder. Dårlig på å gi komplimenter? Øv. Det går fint om du gjentar de samme 5 tingene, hukommelsen er bare så som så igjennom fødselen, men lynskarp i ettertid om du gjør noe veldig fint, eller veldig feil. Så fyll på med fint, ros hun som føder.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *