5 ting pappa ikke må gjøre på fødestua

Jeg har tidligere skrevet om pappaens rolle på fødestua. Det er unektelig en noe absurd situasjon hvor en mest av alt føler seg som 5. hjulet på vogna. Da Frans kom til verden ble det muligens satt verdensrekord i føding, så jeg fikk lite bruk for mine egne tips. Derimot fikk jeg litt innsikt i hva en pappa ikke bør gjøre under fødselen.

Det er lov å være en smule småsjokkert etter en fødsel selv om en for det meste har stått på sidelinjen og sett på.

Så her er 5 tips om hva pappaen ikke bør gjøre under fødselen, muligens delvis basert på egne erfaringer. Jeg overlater det til deg som leser å avgjøre eventuelt hvilke:

1. Ikke ta mammaen på ordet når hun mumler at det hele er falsk alarm.
Om mammaen har bedt deg bli hjemme fra jobb fordi fødselen er i gang, så er det bare å holde seg hjemme. Selv om hun kanskje noen timer etter sier «Jeg tror kanskje det ikke skjer noe likevel, så du kan bare dra». En fødsel går gjerne litt i svingninger, og den kan lett starte opp igjen, og da raskt. Om det skjer ønsker du ikke å sitte på jobb og få beskjed om at du må skynde deg hjem midt i rushen.

Da er det bedre å holde seg i ro hjemme og heller forklare situasjonen til kolleger neste dag om det faktisk viser seg å være falsk alarm.

2. Ikke sats på kollektivt eller å spasere frem til fødestua.
Selv om sykehuset kanskje ligger i 5 minutters normal gange fra hjemmet, så er ikke «normalt» noe som forbindes med fødsel. Da Thelma kom hadde jeg store planer om å ta bussen de 2 stoppene til sykehuset. Da fødselen først var i gang forkastet vi lett den ideen og fant heller nærmeste taxi.

Det er mye snålt med barn like etter fødselen. Men bilde at at ditt kommer ut på en møkkete parkeringsplass er nok et syn du helst vil unngå.

Jeg har også hørt historier om de som bodde «rett bak sykehuset» og tenkte de bare skulle gå over et lite jorde. Det de ikke tenkte på var gjerdet mellom jordet og sykehuset. Det er neppe noen god idé å klatre over et gjerde som høygravid. Og hvertfall ikke midt under en fødsel. Så sats på bil eller taxi i akkurat den situasjonen uansett hvor du bor.

3. Ikke parker langt unna fødestua
Igjen, det er ikke mens en fødsel er i gang at det beste er å forsøke å gå det hele av seg. Så ikke tenk på å følge alle regler og nødvendigvis parkere på sykehusets store parkeringshus når fødselen er i gang. I hvert fall ikke når det ligger et lite stykke unna selve fødestua.

Det fins som oftest noen parkeringsplasser forebeholdt fødende rett ved føden hvor en kan stå et par timer tid. Benytt deg av disse om du ikke skal hisse opp mammaen mer enn nødvendig når det står på.

4. Ikke somle alt for mye med å betale parkeringen
Det hender menn fomler vel mye, og vi liker spesielt ikke tanken på unødvendige parkeringsbøter. Dette overstyrer gjerne all rasjonell tankegang og medfører at vi pliktskyldig venter på å få betalt parkering. Og få lagt parkeringslappen behørig i bilvinduet. Selv når parkeringsautomaten tydelig er skadet, ikke klarer å lese bankkortet og printer ut lappen i sakte film.

«Haha pappa, fomlet du med noe så tåpelig som å betale for parkering mens mamma var midt i en fødsel? Du er ikke helt god ass.»

I 10 av 10 tilfeller er det verdt en bot på 500 kroner for å unngå å måtte se mammaen føde i et skittent parkeringshus. Eller, som nevnt over, å finne noe akuttparkering nærmere fødestua som faktisk er forbeholdt slike situasjoner.

5. Ikke forsøk å ta jordmors rolle.
Når du faktisk ankommer fødestua, noe de aller fleste heldigvis gjør i god tid og uten altfor mye sommel, så er egentlig din rolle delvis gjennomført. Nå skal du bare se til at mammaen har det best mulig, selvfølgelig tatt i betraktning av at hun tross alt skal sette et nytt menneske til verden, og at jordmor får rom til å utføre sin.

Det er av og til fristende å forsøke å overgå jordmor i tilrop og oppmuntring. Men det er faktisk en grunn til at jordmor sier «press» når hun gjør. Det er ingen grunn til at du skal gjøre det samme, og i verste fall vil du rope på helt feil tidspunkt. Så hold deg tilstede, tilgjengelig og tilsyne, men ikke gjør altfor mye ut av deg selv før mirakelet faktisk har kommet ut.

Lykke til!

Følg Superpapsen på Facebook, Instagram og Snapchat.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *