– Barn er ikke chihuahuaer!

Det herlige sitatet «- Barn er ikke chihuahuaer!» leste jeg i dag tidlig i Aftenposten, samtidig som jeg forsøkte å få i både Ellie og Thelma mat. Sitatet er ikke mitt, samme hvor mye jeg skulle ønske det, men fra en jordmor som bekymrer seg over en trend blant gravide.

Om jeg forstod artikkelen rett, her må jeg understreke at jeg forsøkte tilføre næring til to levende vesener samtidig som jeg leste, så går trenden ut på at enkelte kvinner tror at om de slanker seg under graviditeten vil de føde barn under 3 kilo. Jepp, jeg måtte også lese akkurat den 2-3 ganger.

IMG_9408.JPG

Dette er ikke første gang denne trenden kommer i medias søkelys, og som en erfaren mann har jeg delt mine betraktninger rundt dette tidligere. Ellie var jo bare såvidt over grensa på 2,5 kilo da hun ble født. Det var ikke fordi mammaen, eller jeg, slanket oss, men trolig heller fordi Ellie ble født noen uker før termin, og muligens fordi pappaen nok ikke er den største mannen i verden, på utsiden.

Men det kan virke som om min innsikt ikke nådde helt frem til målgruppen. Så derfor deler jeg igjen mine erfaringer med gleder ved å få litt for små barn:

423jbn

– Små barn sliter gjerne med ammingen slik at du får gleden av å kunne holde deg våken om natten på stadig jakt etter nye metoder for å få i gang sugerefleksen. Hvem setter vel ikke pris på noen skikkelige flatterende ringer under øynene?

– Små barn trenger ekstra mye kroppskontakt, slik at det å sove alene er en uting. Gleden over konstant å bære rundt på den rosa bylten skal ikke undervurderes. Spesielt når du gjerne vil spise, dusje eller aller mest har lyst til å sove selv. Sterk rygg får du også.

– De minste barna må gjerne mates ekstra ofte i starten, vi snakker om en gang hver time. Hvem er det vel ikke som ikke finner glede over vissheten om at når roen endelig senker seg så må du faktisk vekke den lille engelen igjen for å sikre seg at de får næringen de trenger.

– Om du er så heldig at de kommer under grensa på 2,5 kilo ved fødselen får i tillegg mor lov til å sove på fellessalen på sykehuset sammen med de andre mødrene med alt for små barn mens pappaen må dra hjem. Dere får også ekstra oppfølging senere i livet med mye måling og utredninger av barnet.

Det er selvfølgelig ikke dette norske mødre ønsker seg i jakten på små barn. Det de egentlig er ute etter er en lett fødsel (her kan jeg formelig høre jordmødre over hele landet le rått over tanken om at små barn automatisk medfører en lett fødsel), og aller mest gleden over å kunne vise frem fotografier av den nyfødte som drukner i babyklær størrelse 50. Det er nemlig veldig søtt. Disse utilsiktede bieffektene nevnt over har de neppe tatt med i beregningen.

Jeg har et godt råd som vil gjøre livet langt lettere enn å jakte på gleden med litt for små barn. Ellie har heldigvis lagt på seg. Så lurer du kanskje på hvordan vi da skal få til de søte babybildene av barn som drukner i klærne sine? Kler henne i storesøsters utvalg selvfølgelig.

12ekj

Like søtt og veldig mye enklere enn å sikte seg inn på å få et barn som ligger under vektsnittet.

Flere søte babybilder? Følg oss på Facebook!

3 kommentarer

  1. Tommel opp!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *