Filmbransjen – Let it go!

Superpapsen har en samarbeidsavtale med Netflix om jevnlig omtale av tjenesten.

Som noen kanskje har fått med seg var vi nylig i USA. Etter hjemkomsten oppdaget jeg en stor skuffelse. Mens mammaen var på bryllupsfest og jeg tok ansvaret for å passe Ellie og Thelma på hotellrommet kom jeg nemlig over en mexicansk film på Netflix, Suave Patria. Jeg har bodd i Mexico og vet at Mexicanske komedier er noe av det bedre filmbransjen kan by på.

suave-patria

Filmen nådde også opp til forventningene. Problemet var bare at jeg aldri fikk sett slutten på filmen. Når jeg kom hjem og endelig hadde en alenekveld viste det seg at Netflix rett og slett ikke har distribusjonsrett for filmen i Norge. Dermed får jeg ikke sett resten av denne filmen, og heller ikke flere av tegnefilmene som Thelma oppdaget på tjenesten underveis på turen vår.

Nå har det seg slik at jeg har jobbet som teknologijournalist. Et av de områdene jeg fokuserte mye på var nettopp det å kunne se film lovlig over nettet. For å si det mildt så var dette området rimelig deprimerende inntil Netflix og lignende strømmetjenester kom på banen og revolusjonerte denne bransjen. For å beskytte produktene sine la rett og slett filmbransjen inn såpass mange sperrer at det var nær umulig å se filmene deres.

876v
«Jada, vi skal lese en bok snart. Pappa må bare få se en liten lovlig film til!» Dette var utenkelig for få år siden før streamngtjenestene kom på banen.

Det er med stor glede jeg ser at filmbransjen nå sakte krabber ut av graven den holdt på å lage for seg selv. Nettopp det at publikum skal få enkel tilgang til innholdet samtidig som rettighetshaverne får betalt produktet og kan skape enda mer moro er en fryd å se.

Men jeg skulle samtidig ønske at rettighetshaverne løftet enda mer på sløret slik at jeg og Thelma kan se de samme filmene og seriene i Norge som i USA, eller som i resten av verden for den saks skyld. Kanskje det er mange som meg som ønsker å se en ny fet mexicansk komedie i ny og ne? Det å tviholde på eldgamle distribusjonsrettigheter innen regional distribusjon anser jeg som nettopp ett av problemene for at ikke filmbransjen, som Lasarus, kan stige opp av graven en gang for alle.

Nå tviler jeg på at det var mine skriblerier som teknologijournalist som fikk filmbransjen til å åpne øynene for at tjenester som Netflix var en god idé. Men Netflix har jo på sin side åpnet øynene for bloggen min og inkludert meg i sitt Netflix Stream Team.

IMG_8983
Jeg har til og med fått flaske som bevis!

Dermed er det jo en mulighet for at noen hos Netflix leser dette. Og enda bedre, at de kan ta med seg mine ønsker videre til rettighetshaverne og få dem til å åpne opp slusene slik at Netflix kan vise enda mer av innholdet sitt i flere land.

Men selv jeg forstår, at for å nå frem til filmbransjen må en snakke deres språk. Så uten mer om og men, her er min appell til filmbransjen. Ikke helt samstemt, men til lyden av Disneys «Let it go»:

ADVARSEL: Min musikklærer i 7. klasse ba meg synge lavere, og helst ikke i det hele tatt. Han hadde nok helt rett.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=JLZnsFH9SA0]

Helt malapropo – Bør jeg melde meg på Idol?

[polldaddy poll=8224142]

7 kommentarer

 1. Hva var det jeg nettopp så?!

  1. Et resultat av litt sær humor Hanna, kombinert med et brennende ønske om å lage musikkvideo. Burde muligens tenkt på det faktum at jeg faktisk ikke kan synge før jeg satt igang…

 2. Hei! Først må jeg si, jeg elsker bloggen din! Jeg må le for meg selv flere ganger i nesten hvert innlegg. 🙂 Du skriver så sant og morsomt på samme tid!
  Men til saken. Jeg har netflix, og broren min på 15 gjorde noe på pcen min så jeg ser på amerikansk netflix. Tror han lastet ned noe tillegg til selve browseren jeg bruker så man får en amerikansk ip adresse. Kan det stemme? Nå ble jeg litt usikker. Men som du sier, amerikansk netflix har et mye bedre utvalg enn den norske. Dette har gjort så jeg har beholdt min netflix 🙂

  1. Flott at mine skriblerier faller i smak! Og takk for tips! Jeg har hørt om disse løsningene. Dessverre viser de hvor vanskelig, og bortkastet, det er for underholdningsbransjen å sette opp sperrer for tilgang til innhold. Dessverre er de også med å undergrave bransjen som må få betalt for innholdet for å skape ny underholdning. Jeg er usikker på om Netflix sin betalingsløsning på baksiden er bygd opp for å støtte slike løsninger. Rettigheter, og spesielt filmrettigheter er kompliserte saker. Både skuespillere, musikere, produsenter og kantinearbeidere skal ha sin del av kaka. Netflix var et stort sprang i riktig retning, jeg vil gjerne se at filmbransjen tar det hakket enda videre og åpner enda mer slik at vi brukere ikke tar bakveien for å se moroa.

 3. Fantastisk morsomt

  1. Takk Lisa, en glede å høre at noen ler 😀

   1. Er supergod til å få det til du

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *