La oss sette #fedrekvoten på dagsorden!

Jeg har fått en utfordring!

Min kjære «blogger in arms», Lammelårtanker, har sett seg lei av at det stadig er kvinner som diskuterer den famøse pappapermen, både for og imot. Vi menn ser ut til å sitte musestille i vårt eget hjørne og se dette temaet, som bør engasjere oss, gli forbi.

543jk
Lykkelig pappa i perm gir lykkelige pappaer etter perm.

En kan diskutere akkurat den påstanden. Kanskje er det heller slik at vi menn vet å ikke skrike opp hele tiden, men velge våre ord med omhu og spare oss til det er verdt å si noe? For det er utvilsomt noen menn som ytrer seg om pappapermen. Men Lammelåret har utvilsomt et poeng. Uten standhaftige kvinner som vil ha oss menn på banen i hjemmet hadde vi neppe hatt noen fedrekvote i det hele tatt. For akkurat det er både jeg og Thelma, og om ikke lenge Ellie, evig takknemlige.

DSC_0834

Men Lammelårtet vil sette nå #fedrekvote på dagsorden enda mer enn før og utfordrer oss menn til å komme ordentlig på banen og si noen velvalgte tanker rundt pappapermen og fedrekvoten. Hun har derfor lagt ut en direkte oppfordring med 10 spørsmål.

Jeg har tidligere sagt en del om dette temaet. Jeg har blant annet både angrepet pappaer for deres tafatthet, anklaget mødre for å holde oss fedre for narr, og gått til forsvar for den viktige pappapuppen.

Men når en storslagen blogger som Lammelårtanker kaster en utfordring opp i lufta, så tar jeg den selvfølgelig gjerne. Ikke minst har hun tagget oppfordringen med #pupp. Da er ikke jeg vanskelig å be.

Så Lammelåret, og alle andre engasjerte kvinner og menn, her er mine ærlige svar på spørsmålene alle lurer på:

1. Hva tenkte du om fedrekvoten før og etter du selv tok den ut?
Jeg har så langt bare hatt 1 pappaperm. Før jeg gikk ut var jeg livredd. Hvordan skulle jeg klare å holde liv i Thelma alene? Før pappapermen så jeg Thelma mest om kvelden når hun, og jeg, var sliten og trøtt, og i helgene når hun var mest knyttet til mammaen som hun kjente best. Det tok kort tid før jeg innså at det var dritkult å henge hjemme med henne alene. Hun var jo full av liv på dagen og syns at jeg var morsom i tillegg! Så nå gleder jeg meg stort til neste permisjon.

2. Ville du foretrukket at mor var hjemme samtidig som du tok perm?
NEI, NEI, NEI!!! Jeg gråter litt inni meg når jeg hører om menn som kombinerer pappapermen med mors ferie «for å dra på langtur» etc. Dette gir ingen mening med pappapermen, og pappa går glipp av denne gyldne muligheten til å bli kjent med barnet på sine premisser. Ikke minst uten en mamma som skal kontrollere alt. Til menn som har mammaer som foreslår dette: It’s a trap!

3. Ville det vært mer attraktivt for deg å ta ut mer tid med barnet enn fedrekvoten dersom det ikke ble økonomisk belastende?
Jeg ser ikke helt poenget med økonomisk belastende. Jobben betaler meg lønn og de får penger fra NAV. Og mammaen tjener cirka det samme som meg. Her er det forskjell på folk, men jeg ser helt ærlig ikke dette argumentet som særlig viktig. Hvertfall ikke for meg.

4. Samme som over, men «hvis du hadde flere kamerater som tok ut perm samtidig»?
Nja, litt usikker. For meg var det viktigste å være sammen med Thelma. Men under permisjonen opprettet vi en egen pappagruppe som gjorde mye gøy sammen. Det var givende både for oss pappaer og barna. Men av og til er det deilig å bare være helt alene med barnet også.

534h

5. Vær helt ærlig: Er pappaperm som en eviglang, kjip ferie?
Her spørs det helt hva du gjør i pappapermen. For meg er svaret soleklart nei. Men jeg ser at menn som bruker pappapermen til eviglange ensomme trilleturer går på veggen. Mitt beste tips: Vær kreativ og finn på noe gøy med barnet!

6. Hvis du bare skal tenke på deg selv, kjennes det litt ok ut at mor tar seg av ungen slik at du kan gjøre noe annet spennende?
Før pappapermen ville jeg kanskje kunne vært tilbøyelig til å svare ja. Etter pappapermen er svaret klart nei. Jeg har fått så mye glede ut av de månedene jeg og Thelma hadde til å bli kjent. Det får jeg også igjen for i dag hvor jeg merker at Thelma har en helt egen tilknytning til meg og også i at jeg er tryggere på å være alene med Ellie. Hva annet spennende skulle jeg dessuten gjort? Jobbet?

7. Er du drittlei av alt som heter fedrekvote og likestilling og synes det at mor kan ta seg av sånt?
Nei. Jeg syns fortsatt det er dødsmorsomt. Spesielt når det blir diskusjon!

8. Hva er en ekte mann?
Han bør ha en penis, og også baller om han ikke har vært utsatt for en ulykke. Om personen foran deg har vagina er det høyst sannsynlig ikke en ekte mann, selv om den snakker med grov stemme.

9. Hva gjør du når du føler deg mest masku?
Jeg er litt usikker på hva «masku» betyr. Er det moskusens ukjente fetter? Ifølge Google translate er det Tsjekkisk for «maske» og jeg føler meg sjeldent spesielt maskete. Om det er ungdommelig slang for «maskulin» vil jeg påstå at det er når jeg står og tisser. Det har jeg sjelden sett kvinner som kan uten å søle fryktelig. Og ja, jeg kan kunsten å sikte.

10 Er det viktig for deg å ha økonomisk kontroll og forsørge familien?
Det hadde vært fryktelig pinlig å si «I dag blir det ikke middag. Pappa brukte visst matpengene på øl» eller «Hoppla, har du sett. Vi må visst flytte til Kløfta for vi har ikke betalt huslånet på et halvt år!» Men jeg ser det ikke som min oppgave alene å sørge for dette. Jeg tar det som en selvfølge at mammaen også jobber og får inn penger. Noe annet ville jo vært dødskjedelig både for henne og meg. Dessuten har hun mye bedre økonomisk sans. Da hender det at pappa faktisk har råd til noen øl ute med venner i ny og ne.

Så får vi se da Lammelåret, om dette kan bidra til å løfte diskusjonen rundt #fedrekvoten opp på et høyere nivå. Jeg har hvertfall tagget innlegget med #pupp jeg også, så blir det kanskje lest.

Følg Superpapsen på Facebook.

5 kommentarer

  1. tante monica

    Åh, superpapsen – du er bare super!
    Men som en som kjenner flere trans*personer så ville jeg sagt at en ekte mann er en som identifiserer seg som en mann. Case closed. Hva som finnes av biologi er samesame. Det er identifikasjonen som er utslagsgivende her.

    Kan vi klone deg??

    1. Du har er poeng Monica, jeg vet forsåvidt at jeg selv er mann og er heller ikke redd for at min manndom blir utfordret om transpersoner føler seg som menn også. Velkommen i gjengen!. Jeg er forsåvidt komfortabel med å bli kalt en femiklatt også

  2. Jeg blir glad av dette. For pappaer som bryr seg såpass mye, er de aller beste!

    1. Jeg elsker å gjøre folk glade! Så nå ble jeg glad!

  3. […] La oss sette #fedrekvoten på dagsorden! […]

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *