Er alternative skoler til det beste for barna?

De siste dagene har det vært en del i media om de nye skoletilbudene som er på vei. Muslimene ønsker å opprette egne muslimske skoler og ateistene satser på sin side på å starte opp Humanistskolen så snart som mulig. Imens sitter de kristne på sitt lille Sinai berg og heier lavt for at den offentlige skolen skal skrus tilbake i tid slik at kristendom igjen kan skinne som et helt eget fag.

alternative skoler
Bør du sende barna dine på skoler som dette?

Jeg har ingenting spesielt imot hverken kristne, muslimske eller ateistiske skoler. At jeg har noe generelt imot skoler grunnlagt på religiøse dogmer og ikke pedagogiske alternativer er en helt annen sak. Men som en vis mann og en veileder i mørket, i det minste etter klokka 12 om natta når Thelma må på do, må jeg påta meg litt ansvar. Jeg har nemlig gått på en alternativ skole selv. Fra 9. klasse og ut videregående gikk jeg på Steinerskolen som, til tider rettmessig nok, anses av mange for et beinhardt alternativ til offentlig skole. Og det er ikke til å komme utenom at denne skolegangen fikk noen konsekvenser for mitt senere liv.

66544_450617746249_6070498_n
Jeg skal ikke gi Steinerskolen all ære, men jeg ville neppe gjort dette om jeg gikk på offentlig skole hele løpet ut.

Jeg skal ikke klage på opplæringen jeg fikk. Jeg hadde det helt supert på skolen og føler meg vel så oppdatert fagmessig som mine jevnaldrende som gikk på offentlig skole. Problemet med slike alternative skoletilbud er at de på mange områder fungerer ekstremt godt innenfor sin egen boble. Det er først når en kommer ut i resten av verden at problemene oppstår. Om du vurderer å sende barna dine til en alternativ skole bør du i det minste tenke over disse tingene først:

Du får merkelige fag på vitnemålet
Steinerskolen har ikke karakterer. Det innebærer at lærerne må se den enkelte elev og må beskrivelse dens evner og kunnskapsnivå i hvert enkelt fag. Det medfører at etter fullført videregående får du et vitnemål på 9 sider. Det er jo fantastisk vil nok mange tenke. De har neppe vurdert hvor hensiktsmessig det er å søke jobb med et slikt dokument i neven. Joda en skiller seg ut i søknadsbunken, og skillet blir ikke mindre når det står slikt som dette i papirene:

234f

Jeg tuller ikke, jeg har et formelt skriv fra videregående som bekrefter at jeg er god på tøffeltoving og plantefarging og litt unøyaktig i bokbinding, spesielt når det kommer til interimsbind. En annen høydare er metallsløyden hvor det påpekes at arbeidstempoet var for labert til at brevvekten ble helt ferdig.

Sist jeg måtte legge ved dette skrivet ved søknad var som trainee hos Schibstedt. Jeg ble kalt inn til intervju. Da de så gjennom papirene mine begynte de på andre siden av bordet å småflire før de gikk over i krampelatter. De klarte såvidt å spørre meg om jeg syns det var fornuftig av Schibstedt å kjøpe opp TV Norge før de brøt ut i latter igjen. Jeg tror ikke de fikk med seg svaret mitt, og det eneste jeg hørte etter at jeg gikk derfra var gjenklangen av latterbrøledne deres.

Så tenk på det før Ismahil sendes på muslimsk skole eller lille Gard satser på intensiv opplæring i humanisme. Det er ikke sikkert fremtidige arbeidsgivere helt ser nytten med oppriktig innsats i daglig høytlesning fra Koranen eller at Gard har over snittet god innsats i dannelse og kritisk tenkning.

Du løser oppgaver litt anderledes enn alle andre
Ved Steinerskolen er det ansett som god praktisk å blande teori og praksis. Det er mye positivt ved dette. Det gir en annen tilnærming til den franske revolusjonen når du sammen med det skriftlige arbeidet gjennomfører et rollespill av stormingen av Bastille eller lager en fullskala modell av guiljotinen som skilte hodet til Marie Antoinette fra resten av kroppen.

På skolen fikk jeg stormende applaus for dette, overgangen til universitetet gikk derimot ikke like greit. Selv om jeg hadde gode resultater på de teoretiske arbeidene jeg leverte inn i ex. phil. tror jeg ikke sensor ble like imponert over leiremodellen av Platons berømte hule, med tilhørende skyggespill som jeg la ved innleveringen. Der kunne jeg nok spart meg for noen timers arbeid.

43209
Ok, dette er ikke min modell, den var langt fra like fin. Men den er nok for lengst tapt i en søppeldunk på sensors kontor på Universitetet i Oslo.

Du gjør rare ting på jobbintervjuer
Etter å ha gått på alternativ skole en stund kan det altså, som du nå kanskje alt forstår, være vanskelig å forholde seg til resten av samfunnets normer. Å ha et sært vitnemål eller levere litt mer enn forventet på universitetet kan de aller fleste overleve. Verre blir det når en gjør eurytmi på et jobbintervju. Og jeg spøker ikke, jeg har gjort akkurat det.

Det skal innrømmes at nevnte jobbinterju hvor jeg presterte å fremføre noe slikt som dette var en audition. Rollen det var snakk om var som vikingegutt i filmen «Den 13. krigeren». De av dere som har sett filmen vet at en ikke trengte prestere som en oscarkandidat for å kapre en rolle her, men da jeg dro fargen «blå» i beste eurytmistil for virkelig fremheve tristessen i scenen det var snakk om, ble de castingansvarlige rimelig målløse. De så nok for seg hva slags oppstandelse det ville bli om de sendte over en norsk blond gutt som dro triks som det på settet i Hollywood foran Antonio Banderas. Oppstandelsen ville neppe vært i positiv forstand.

3234

La meg si det sånn, når Ismahil begynner å sitere Koranen på jobbintervju og vesle Gard stiller spørsmål ved intervjuerens tendensiøse trekk blir neppe det heller noen stor suksess. I likhet med meg vil de nok bruke litt tid på å bli kjent med hvordan samfunnet utenfor deres tidligere skoleliv henger sammen og risikerer å gå glipp av noen jobber på veien.

Så kan en jo spørre seg «Hva med alle de som har gått på kristen skole? Får ikke de de samme utfordringene?» Her må du huske på at kristne skoler har lang fartstid her i landet. De har for lengst lært seg hvordan de skal tilpasse seg samfunnet forøvrig og makter å skjule sine særegenheter. Det er ikke før under lunsjpausen 6 måneder etter ansettelse at temaer som homofili, evolusjonsteorien og abort kommer opp og elever fra disse skolene viser sitt sanne ansikt. Da er prøvetiden for lengst forbi og en kan vanskelig nekte dem å fortsette i stillingene.

Hvilken skole Thelma og Ellie skal gå på? Hjemmeundervisning selvfølgelig. Med meg som pedagog og livsveileder vil de utvilsomt få det beste utgangspunktet i livet! Om de får jobb er en helt annen sak.

Mer galskap? Følg Superpapsen på Facebook, Instagram og Snapchat.

9 kommentarer

 1. Mange viktige poenger her!

  Samtidig vil jeg legge til: kristne, flerkulturelle skoler som f.eks. St. Sunniva klarer det offentlige skoler ikke klarer – de samler Oslo øst og vest, flere ulike kulturer, men samtidig klarer de også å oppnå gode resultater. Der har vi mye å lære.

  Skal vi starte muslimske privatskoler og humanistskoler i Norge må disse underlegges et like strengt regime som kristne privatskoler. Som du beskriver så fint: alt kan bli en boble.

  Selv har jeg valgt kristen menighetsbarnehage til alle mine 3 barn, men skolegangen ville jeg skulle være på offentlig skole. Noe av grunnen er at jeg ikke vil de skal vokse opp i en bobleverden.

  1. Skolene i seg selv er nok gode nok og både St. Sunniva og KG gjør nok mye godt. Men det beste er jo en offentlig skole som ivaretar god pedagogikk og barnas beste.

   Det er en del skiller i Oslo, men samtidig mange offentlige skoler som gjør mye bra her. Jeg tror det store kulturelle skillet ikke fremstår som noe problem for mange av elevene selv. Men boblene må en være litt varsom med 😛

 2. Hahaha

  Selv har jeg offentlig skole i bunn. Det eneste ekstraordinære med den var at de hadde basseng, med vann i. Slik at vi hadde annen hver uke gym/svømming. Dessuten lot kommunen alle barn bade en time gratis (!) på mandags ettermiddag dersom de viste frem skolebevis.

  Det funker ganske greit i jobbintervjusammenheng faktisk.

  Så flyttet jeg til storbyen. Her møtte jeg Steinerbarn, og fikk høre om eurytmi. Konseptet var veldig undelig for meg, men jeg fikk det altså demonstrert. Godt jeg har årevis med erfaring fra offentlig skole med å holde maska uansett situasjon. Steinerbarna-vennene fortalte at de hadde lagt den formen for dans på hylla etter at de ble kastet ut av utestedet fordi vaktene trodde de var rusa. Vaktene var åpenbart ikke Steinerbarn.

  Sånne montesorriskoler er vist blitt veldig pop på steder hvor den lokale skolen blir lagt ned.

  1. Jeg kan se at vann i bassenget kunne vært en utfordring. Godt å høre at det gikk bra 😛 Og jeg tviler ikke på at en blir kastet ut om en gjør eurytmi på utesteder, en ser jo unektelig litt mer enn bare overstadig beruset ut. Men det er en skikkelig god icebreaker på fester. Der har jeg faktisk et ess i ermet 😀

 3. Så heldig du var som fikk tove tøfler på videregående! Jeg husker ingenting annet enn lesing og skriving, og at jeg snek med med i en fysikktime en gang de skulle lage en bombe, for litt action.

  Jeg var faktisk ikke klar over at Steinerskolen hadde videregående!
  Jeg liker jo tilnærmingen de har til læring, men at de ønsker å sende elevene sine uten sammenlignbare resultater og fagområder, er for meg en gåte. Jeg kommer garantert til å sende min datter til offentlig skole. Dersom jeg da ikke sender henne til deg. Du virker da oppegående nok, og jeg regner med at du er fleksibel ift sydenreiser midt i skoleåret etc.

 4. Hahaha, jeg gleder meg vilt til sønnen drar igang litt eurytmi på jobbintervju! Jeg måtte eurytmie alfabetet på et foreldremøte en gang, og ga meg på K. Det blir for kleint for en som ikke selv har gått på steinerskolen 😀

  Det er vel på vei tli å bli karakterer etter tiende på steinerskolen også, de må tilpasse seg litt etterhvert.

  1. Hahahah. Eurytmialfabetet på foreldremøtet må jo ha vært en slager! Bare så du er advart: ungen din kan ende opp med å bli like gal som meg… Så får du velge om det er positivt eller negativt 😛

 5. Steinerbarn

  Til opplysning så har altså steinerskolene gått over til tallkarakterer fra og med slutten av ungdomsskolen, det har jo sine praktiske fordeler… Men en får gjerne med seg det litt mer fargerike vitnemålet i tillegg!

  1. Jeg har hørt rykter om det. Enda godt en får med det fargerike vitnemålet også. Det er jo tross alt halve moroa 😛 Men for all del, jeg har overlevd uten karakterer jeg altså, så det går an 😀

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *