Brukte barn hjelm på 80-tallet?

I går opplevde vi en opprivende konflikt i vår lille familie. Bakgrunnen for at vår lykkelige lille boble ble fylt av hatske ord og stygge bemerkninger var Thelmas nysgjerrighet for min barndom.

Det har seg nemlig slik at jeg har en stein i panna som Thelma viser stor interesse for.

20140219-201231.jpg

Hun vil gjerne høre historien om hvordan steinen havnet der igjen og igjen. Kort fortalt var jeg 3 år, hadde trehjulssykkel og satt i overmot utfor en bratt bakke. Historien endte med at Thelma sin farmor og farfar måtte plukke ut småsteiner med pinsett fra sin yngste og vakreste sønns panne. På grunn av mye gråt, steinens kinkige plassering og sikkert for å gi meg en påminnelse for livet lot de en av stenene sitte igjen.

Thelma er jo svært opptatt av sikkerhet og spurte om jeg ikke brukte hjelm. Det er her konflikten oppstod. Jeg påpekte at på 80-tallet, nærmere bestemt -83, var det ikke hjelmer å få kjøpt for barn. Barnesikkerheten var ikke akkurat på agendaen på den tiden. Jeg husker at vi både hoppet i baksetet og lå stablet i bagasjerommet i bilen med statens velsignelse. Å skulle presse små barnehoder inn i isopor og plast bare fordi de kanskje skulle finne på å sykle ned «dødsbakken» ble i praksis ansett som barnemishandling.

20140219-203127.jpg

Det er her mammaen bryter inn. På tross av at hun ikke engang var født på dette tidspunktet, og knappest kan sies å ha vært et tenkende vesen før mange år senere, påstår hun ovenfor Thelma at ikke bare kunne en få kjøpt hjelmer da jeg var liten, men at det også var ansett som inhumant å sende barna sine ut på sykkel uten en slik anretning. Med andre ord er det bare min familie som har et litt spesielt syn på barnesikkerhet.

For å unngå at Thelma og Ellie skal bli skilsmissebarn og for at Thelma ikke skal vokse opp desinformert henvender jeg meg derfor til deg kjære leser. Si din mening. Var sykkelhjelm vanlig på 80-tallet?

Følg Superpapsen på Facebook for å se om konflikten eskalerer!

[polldaddy poll=7813601]

8 kommentarer

 1. Hjelm? Er du gal! Det var da bare full fart utfor uten tanke på eventuelle konsekvenser. Har selv hatt både en og to hjernerystelser på 80- tallet. Så kom det kjipe 90-tallet hvor alle måtte ha hjelm;)

 2. Kristin SM

  Har bilde av meg selv som 2-3-åring (dvs fra 1983-84-ish) sovende søtt i senga med sykkelhjelm på hodet. Så joda, det fantes. MEN det var nok ikke så vanlig som nå. Det er MANGE sikkerhetsforanstaltninger som har blitt mer og mer brukt de siste 20-30 årene, f.eks sykkelhjelm, slalomhjelm, bilseter til små og større barn (helst bakovervendt til minst 4 år), retningslinjer for lekeplassapparater og -underlag osvosv. Og det er selvsagt mye derfor at antall barn som dør og blir hardt skadet i ulike typer ulykker har gått dramatisk ned i samme periode. Greit at vi var mange som satt dårlig sikret i bil, og syklet uten hjelm, og det gikk helt fint med oss, selv om det ble både hjernerystelser og arr. Men vi opplevde nok ikke de verste ulykkene heller. De som hadde hakket mer uflaks og kom ut for verre ulykker roper ikke lenger så høyt….

 3. Moskenes

  Husker det ble snakk om hjelm i 6.klasse, som vil si i 1989 for mitt vedkommende. Hjelm på trehjulsykkel tror jeg ikke ble vanlig før på 2000-tallet, i hvert fall brukte ingen av mine 90-tallshalvsøstre hjelm på sine trehjulssykler.

 4. Født i 80, og har brukt hjelm så lenge jeg kan huske… Det var bare gærninger (og en del voksne) som ikke brukte hjelm. Nå er det vel bare gærninger, og knapt nok det ;).

  Men tror hjelmen kom med to-hjulssykkelen, ja. Har ikke så mye minner fra trehjulingsperioden, muligens fordi jeg har litt dårlig hukommelse, men antakelig fordi jeg ble veldig tidlig flink nok til å avansere til to-hjulssykkel (husker vi hadde det i barnehagen, så det må fortsatt ha vært tidlig på 80-tallet, da). Ingen varige men fra den tiden ihvertfall. Jeg tror ikke det var særlig tilgang på bratte bakker i trehjulssykkelområdet. ;).

 5. hmmm… Altså, jeg er født i 79. Hadde ikke sykkelhjelm før jeg var 10 år tror jeg. Vokste riktignok opp på bygda, men…OG selv da var det ok at jeg droppet den visst jeg var veldig fin på håret en dag!

  1. Takk B! Endelig en stemme med fornuft. Tror det først var i 94 at jeg og mine venner fikk hint om at hjelm var smart. Og det var kun når vi stod på snowboard.

 6. Har også en stein i pannen, fra trehjulssykkel ned dødsbakken i fort-fort. Og jeg hadde isoporhjelm. Men den var ikke strammet rett så den hang på bakhodet og slang. Jeg var vel rundt 3-4 år, dvs ca i 1987-88. Du kan trygt si at mine 3 yngre søsken fikk tilpasset stroppene på hjelmen etter den tid!

  1. Kanskje vi bør lage en klubb! «Vi med stein fra 80-tallet i panna». Stygt redd klubben ikke blir spesielt eksklusiv med tanke på nettopp hjelmbruken på denne tiden.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *