Supertips: Løsningen på trassalderen

Alle som har små barn kommer en eller annen gang til et punkt der den lille sjarmerende engelen forvandler seg til et hylende monster som nekter å gjøre som foreldrene sier. Monsterfaktoren kommer frem i varierende grad, men det er uansett et kunsstykke for alle foreldre å bivåne dette uten å få nervøse sammenbrudd, eller utvikle seg til et lite monster selv.

De alvorligste tilfellene av dette skjer dessverre på offentlige plasser, til alle andre foreldres store fornøyelse. De har selvfølgelig vært med på moroa selv, og en må nesten si det er tilforlatelig å glede seg over andres tilsvarende maktesløshet.

For de som ikke har barn selv fins det neppe noe bedre prevensjonsmiddel en nettopp å bivåne en slik forestilling. Egentlig burde det være satt opp statlig støttede seanser med slikt ovenfor unge 16 åringer som står i fare for å kunne ende opp på «Unge mødre».

Det fins mange forslag til løsninger på disse situasjonene. Noen anbefaler foreldre å sette seg ned med barna og diskutere saken inngående. Det er sikkert velmendende, men forsøk dette selv når du er ti minutter for sent ute til et viktig jobbmøte, og det lille vakre avkommet kun vil ha de blå sandalene på seg til barnehagen. Selv om det snør loddrett og er tjue minus ute.

Men slapp av alle sammen. Løsningen er her, og den er enkel. Den består av tre enkle ord: Stein, saks, papir.

DSC_0189

Jepp, vi snakker om det enkle spillet hvor nevene tas i bruk uten at noen blir fysisk skadet. De aller fleste barn elsker konkurranser. Dessverre fungerer «Førstemann på med skoene» dårlig etter ti gangers bruk. Og «Om å gjøre å spise opp grønnsakene fortest» blir ekstremt slitsomt i lengden.

Barna gjennomskuer også dette som en leker de egentlig ikke kan vinne. De går med på det for moro skyld av og til, men når det virkelig gjelder fungerer slike tullekonkurranser dårlig. Men selv et barn forstår at stein, saks og papir er et totalt tilfeldig spill hvor de teoretisk sett har like stor sjanse som foreldrene til å vinne.

Her kommer det geniale inn. Hvor ofte ser du en 2-3 åring lage elegante saksebevegelser med fingrene uten å ta i bruk store mengder konsentrasjon, vel og merke om de ikke heter Thelma? I 9 av 10 ganger vil de gå for steinen rett og slett fordi det er det enkleste. Det eneste du trenger å gjøre er da å velge papir, så vil du i verste fall få en uavgjort og omkamp for så å vinne til slutt.

Bare pass på å la barnet vinne av og til, så ikke spillet oppleves som totalt umulig. La de «vinne» de dagene barnet foreslår pannekaker til frokost og du faktisk har tid.

Dette vil ha best effekt om barnet ditt «lærer» spillet gjennom noen andre enn deg. Aller helst de eldre barna i barnehagen. Så betal gjerne et par av femåringene i barnehagen en tier hver for en intensiv dag med stein, saks og papir. Dette vil garantert gi ungen din mer respekt for spillet, og de tierne tjener du lett inn i mindre bekymringer senere.

Kynisk? Hey, en småbarnsfar må lære seg noen triks for å overleve. Tror du fortsatt på at foreldrene dine virkelig mente alvor da de sa det var farlig å bade rett etter middag da du var liten?

Ps: Ingen regler uten unntak, og om barnet ditt viser seg, som Thelma, og ha fingerferdigheter over snittet og elegant drar frem saksen får du i det minste være glad for å ha et sterkt motorisk barn.

Hva er dine beste triks for å komme deg helskinnet gjennom trassalderen?

Flere supertips? Følg Superpapsen på Facebook!

5 kommentarer

 1. Henning Larsen

  Kjempetips! 🙂 tror vi har prøvd alle triksene i boken, men aldri tenkt på stein saks papir..

  1. Henning Larsen

   Viser seg at 3-åringer også er dårlige tapere.. Hvem skulle trodd det?? 😀

   1. Obs Henning: Det anbefales ikke å danse seiersdans og rope «Loooooser!» Til barna når du «vinner». Om du gjorde det kan det være der problemet ligger :p

   2. Henning Larsen

    Okei, kan tenkes jeg av enkelte kan oppfattes som en dårlig vinner…

 2. Haha genialt Tror storesøster får tilbud om å tjene en tier snart

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *