Superpapsen tester app for leseglade barn

Forlaget Propell har lansert applikasjonen «Propell – bøker, sanger og leker for barn». Appen gir ubegrenset tilgang til en rekke bøker sanger og leker for snaue 49 kroner måneden. Det høres unektelig bra ut, men hvordan fungerer tjenesten? Superpapsen og Thelma har testet.

7687b98a114a11e3a21b22000ae913ab_7
Thelma er en ivrig iPad-bruker og hun har tøffe krav uansett hvordan hun er kledd opp.

Propell forlag lanserte like før sommeren sin nye applikasjon som best av alt kan beskrives som Spotify for barneunderholdning. For en fast pris på 49 kroner måneden får du fri tilgang til en rekke tegnede barnebøker, animerte sanger og barnevennlige leker. Innholdet oppdateres gjevnlig og per i dag inneholder applikasjonen 26 bøker, 3 sanger og 9 spill.

20130911-210531.jpg
«Keiserens nye klær» er en bok alle barn og voksne bør lære seg.

Jeg og Thelma har testet moroa og vi kan si at vi liker både selve teknikken og ideen. Det kan av og til gå litt tregt å starte opp. Selv overlever jeg fint, men Thelma er ikke alltid like tålmodig. Når bøker, sanger og spill derimot er trygt nede går dette langt fortere.

Innholdsmessig er utvalget oppegående. Bøkene er for det meste tegnede utgaver av gamle eventyrklassikere og de kommer med både tekst og en behagelig fortellerstemme som kan slås av. Thelma på sin side savner både Pippi og Molly blant bøkene. Jeg antar at utvalget baserer seg på hva en kan utgi uten å betale i dyre dommer til rettighetshavere, så jeg klager ikke. Og jeg må minne om at da jeg første gang fikk tilgang til Spotify i 2008, så var det en tjeneste mest basert på gammal moro fra senest 90-tallet. Jeg klagde ikke over tjenestens muligheter for det. Det vil jeg ikke her heller. Jeg bare håper dette utvikler seg om resten av bokbransjen åpner øynene og ser mulighetene i digitale medier.

20130911-210703.jpg
Per idag består det meste av bokutvalget i Propells applikasjon av klassiske eventyr og velkjente fortellinger.

Jeg har en klage til tjenesten. Den baserer seg naturlig nok på at du har et nettbrett, altså en ikke så rent liten datamaskin, tilgjengelig. I utviklingen av de digitale bøkene, og forøvrig også sangene og spillene, så har Propell utnyttet mulighetene her dårlig. Ingen av bøkene har, såvidt jeg har sett, noe interaktivt innhold. De tegnede figurene beveger såvidt på seg om du beveger på selve maskinen, men jeg vil gjerne at en skal kunne trykke på figurene, dra i skapdører og kle av keiseren for å bli dratt inn i handlingen. Dette koster selvfølgelig å utvikle, men er idag et helt uutnyttet potensiale ved tjenesten. Hvorfor hopper for eksempel ikke frosken når en trykker på den?

20130911-210622.jpg
Hopp frosk, hopp!

Spillene og sangene lider under mye av de samme manglene med lite interaktivitet. Her fins det allerede tjenester på markedet som kanskje ikke er like rimelige i lengden og kan by på like stort utvalg, men som er langt morsommere å leke med.

20130911-210648.jpg
Så mye å trykke på, men akk så lite action i sangen «Hva sier den kua?»

Propell har lansert en god idé, som byr på mange gode eventyr. Jeg håper bare de utvikler den videre for å bruke det digitale mediet i enda større grad enn i dag. Men de har noe gående som det kan bli spennende å følge fremover.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *